Mønstrer stjernelag av advokater mot staten

Nyheter
2116

Vestlandsoppdrettere ruller inn juridiske storkanoner mot Trafikklysreglementet.

Fredag ettermiddag kunne iLaks rapportere at oppdretterne på Vestlandet varsler gigantsøksmål mot staten. Bakteppet er at de mener at verken det juridiske- eller det kunnskapsmessige grunnlaget er godt nok i det nye Trafikklyssystemet. 

Når oppdretterne skal hyre sine våpendragere, går de etter de beste som er tilgjengelige på markedet. 

Stjernelag
Det juridiske teamet i denne saken skal bestå av en prosessadvokat og to havbruksadvokater. Som prosessadvokat, har de engasjert Trond Hatland fra advokatfirmaet Thommessen. Hatland har blant annet vært profilert i «Norwegian Gannet»-saken, som nylig påførte Staten et nederlag i Bergen Tingrett.

Advokat Trond Hatland under sitt innledningsforedrag i retten. Foto: Aslak Berge

Med seg på laget får Hatland Grunde Bruland, fra Wikborg Rein, som i en årrekke har blitt kåret til landets beste havbruksadvokat av Finansavisen. I tillegg blir en annen advokatkjendis, Halfdan Mellbye, fra SANDS, med på laget. Få kjenner oppdrettsnæringens rettslige regelverk bedre enn Mellbye som også har gitt ut egen lærebok om dette fagområdet.

Langt løp
– Trond Hatland er en av de beste prosessadvokatene innen havbruk. Grunde og Halfdan er de beste på havbruk, sier Even Søfteland til iLaks.

Osingen Søfteland, tidligere leder for Vestnorsk Havbrukslag, er talsmann for oppdretterne i Produksjonsområde 4 (PO4).

Oppdretterne har gått et langt løp for å rette opp i det som de mener er et urettferdig regelverk.

– Det var ingen høring før fargelegging av trafikklysene. De har endret regelverket underveis. Alle som har fått unntak får også nedtrekk, sier Søfteland.

Noen hundre millioner
– Men det blir spennende å se hva staten svarer. Hvis de ikke svarer blir det rettsak, sier han.

– Hvor mye vil et eventuelt erstatningssøksmål beløpe seg til?

– Det vil jo bli noen hundre millioner, sier Søfteland. – Men det er ikke det som ligger fremst i pannebrasken til oppdretterne. De er uenige i kunnskapsgrunnlaget og det juridiske. Det er sånn det er noen ganger – at en må avgjøre det rettslig for å danne seg et grunnlag. 

Alle oppdretterne på Vestlandet er med på offensiven mot staten og varselet om søksmål.

– Det at samtlige står bak dette er jo en styrke, sier Søfteland.