Fiskeridirektoratet oppdaget flere alvorlige avvik på tilsyn hos Steinvik Fiskefarm etter rømningshendelse.
Den Kinn-baserte oppdretteren Steinvik Fiskefarm hadde en rømningshendelse på lokaliteten sin Seljeset, sørøst for Florø, den 22. november 2022. Som følge av hendelsen gjennomførte Fiskeridirektoratet et tilsyn på lokaliteten kort tid etterpå.
Under tilsynet ble det avdekket flere avvik. Nå har Fiskeridirektoratet besluttet å ilegge overtredelsesgebyr for tre av dem, på hele 891.816 kroner.
Ikke velfungerende internkontrollsystem
I brevet der gebyret ble varslet, har seksjonssjef Henning Osnes Teigene hos Fiskeridirektoratet begrunnet beslutningen med at oppdretteren ikke har drevet forsvarlig.
«Forholdene i denne saken viser at Steinvik Fiskefarm AS ikke har drevet miljømessig forsvarlig og heller ikke hatt et velfungerende internkontrollsystem som et aktivt virkemiddel for å drifte miljømessig forsvarlig. Fiskeridirektoratets foreløpige vurdering er derfor at det er nødvendig og påkrevd å reagere med overtredelsesgebyr i saken», skriver han.
Steinvik Fiskefarm skal ha overtrådt kravene til miljømessig forsvarlig drift etter akvakulturdriftsforskriftens § 5, jamfør plikten til å forebygge og begrense rømming i akvakulturdriftsforskriften § 37.
Bakgrunnen for tilsynet var at Steinvik Fiskefarm rutinemessig hadde sendt en rømmingsmelding på lokaliteten Seljeset. I meldingen har oppdretteren oppgitt at det ble oppdaget et hull i merd to på lokaliteten, som ble oppdaget med kamera på ROV i forbindelse med spyling av not. Hullet viste seg å være 90 centimeter bredt horisontalt, to og en halv meter under overflaten.
Manglende risikovurderinger
Ifølge Fiskeridirektoratet er bakgrunnen for deres strenge reaksjon at Steinvik Fiskefarm har forsømt seg på tre områder:
- Benyttet for lav nedloddingsvekt på nøter, uten å kartlegge risiko ved slik bruk med den konsekvens at risikoforholdet ikke ble forebygd og avdekket
- At virksomheten ikke hadde risikovurdert, utarbeidet og implementert tilhørende planer og tiltak for når eksterne arbeidstakere anløp oppdrettsanlegget
- At virksomheten ikke hadde risikovurdert og utarbeidet tilhørende planer og tiltak når ekstern aktør utførte vasking av nøter
Den aktuelle rømningshendelsen medførte at 84 fisk stakk av. Kun fire fisk ble gjenfanget.
«I rømmingsmelding del 1 oppgir oppdretter at ved sammenligning av opptelt fisk i merden den 22.11.22 og fisk telt i forbindelse med en avlusningsoperasjon den 09.11.22 endte man opp med ett negativt avvik på 84 stk. fisk. Videre ble det satt ut garn for gjenfangst. Det ble gjenfanget 4 stk. fisk i hele gjenfangstperioden, som ble avsluttet 28.11.22», forklares det i brevet.
Visste ikke når hullet oppstod
Oppdretteren har ikke kunnet fastslå når og hvordan hullet har oppstått, men tror at det må ha skjedd kort tid før det ble oppdaget.
«Det ble avluset fisk i nota den 09.11.2022 og notinspeksjon etter denne avlusingen viser ingen avvik. Virksomheten mener derfor hullet i nota må ha oppstått i tidsrommet mellom 10.11.22 og 22.11.22, dagen hullet ble oppdaget», skriver seksjonssjef Teigene.
iLaks har vært i kontakt med Fiskeridirektoratet for en kommentar til brevet. De vil ikke uttale seg utover det som fremgår der. Men de opplyser at overtredelsesgebyret som ble varslet, er blitt fulgt opp av vedtak 18. desember i fjor. Det er fire ukers klagefrist på dette vedtaket.
Per 23. januar har ikke Fiskeridirektoratet mottatt noen klage fra Steinvik Fiskefarm, der den gamle Mowi-toppsjefen, Alf-Helge Aarskog, er styreleder. Aarskog har vært styreleder i selskapet siden februar 2022.
Det er rettet en henvendelse til daglig leder i Steinvik Fiskefarm, Erlend Vassbotten, om saken.