Mistenker rømming i Hordaland, vet ikke hvor laksen kommer fra

Nyheter
5637

Fiskeridirektoratet har mottatt flere konkrete tips om oppdrettslaks som er fanget i Sund kommune i romjulen og ved nyttår.

Det opplyser Fiskeridirektoratet på sine hjemmesider.

– Senest i dag fikk vi inn et tips om flere tilfeller av fangst av oppdrettslaks. På nyttårsaften fikk vi inn det største tipset så langt, der det ble meldt om fangst av 40 oppdrettslaks ved Skogsvåg-området i Sund kommune, vest for Bergen, forteller Leni Marie Lisæter i Fiskeridirektoratet.

Prøver å finne kilden
Laksen ble fanget med garn.

– Vi har vært i kontakt med flere oppdrettere i området, men så langt har vi ikke lykkes i å finne ut hvor laksen kommer fra, sier Lisæter, som er seksjonssjef i Region Vest.

Til tross for dette er dialogen med oppdretteren god:

– Vi har et godt samarbeid med oppdretterne. De har sendt inn dokumentasjon om blant annet arbeidsoperasjoner og annen etterspurt informasjon. Vi har også hatt dialog med Mattilsynet og Fylkesmannen.

Flere tilfeller på senhøsten og vinteren
Fiskeridirektoratet har også mottatt en rekke tips om fangst av oppdrettslaks i samme område i løpet av senhøsten og vinteren.

– Det er vanskelig å konkludere med at denne laksen har samme opphav, men vi ser noen fellesnevnere i geografisk fordeling og fiskens størrelse, sier Lisæter.

I tillegg til en konsentrasjon rundt Sund, sør på Sotra, så har tipsere rapportert om laks i Møkstrafjorden i Austevoll og i bergensområdet – blant annet i Fanafjorden.

Fiskeridirektoratet ønsker nå at enda flere skal komme med tips i saken.

– Dersom noen har fått laks i området, ønsker vi å vite om dette. Dersom det er mulig ønsker vi også bilde av fangsten. Dette hjelper oss med identifikasjonsarbeidet

Hun understreker at alle tips er nyttig, uavhengig av tipsets omfang.

– Jeg vil også minne om at det er viktig å følge gjeldende regler for fiske i området, sier Lisæter.