Milliardløft på algefrykt

Nyheter
2118

Mens verdens børser skjelver, klatrer norske lakseaksjer på chilenske giftalger.

Det var 26. januar iLaks’ søsteravis SalmonBusiness kunne rapportere om tap av 110.000 laks grunnet oppblomstring av en giftig algeoppblomstring i Chile. Deretter har det tikket inn jevnt med meldinger om økende tap i de tre lakseproduserende regionene i det latinamerikanske landet.

31. januar ble det registrert en «bekymringsfull økning» av alger i Chiles kjerneområde for laks, i grensesonene mellom Region X og Region XII. To dager seinere ble det bekreftet at 11 prosent av chilenske oppdrettere merker økt dødelighet fra den giftige algen Alexandrium catenella, kjent under navnet Red Tide. Samme dag kunne Sernapesca rapportere «massive dødelighet» i fem produksjonsområder. Da var det bekreftede svinnet 790,9 tonn laks fra algene.

Overreaksjon?
Tirsdag denne uken steg de bekreftede tapstallene med nye 600 tonn. Denne gang var det landets sørligste fylke, Region XII Los Magellanes, som var rammet.

Mandag måtte Sparebank1 Markets’ analytiker Tore Tønseth gå ut og roe ned sine investorkunder og betrygge dem om at markedet overreagerer på på algeoppblomstringen. Tønseth har forøvrig salgsanbefalinger på samtlige av lakseaksjene på børsen.

I oppdrettsnæringen er det ofte slik at den enes død er den annens brød. Børsnoterte norske oppdrettere har i hvertfall profittert stort på algeoppblomstringen den senere tiden.

Særlig rendyrkede oppdrettselskaper uten eksponering i Chile har fått pumpet opp børsverdiene – på en børs som står med begge beina inne i en korreksjon.

Eksponering
Frøyaoppdretter SalMar, som har hele sin virksomhet i Norge, Island og Skottland, har klatret over 13 prosent fra 29. januar og frem til idag. Torsdag steg SalMar-aksjen med fire prosent.

Verken Lerøy Seafood Group, Grieg Seafood eller Norway Royal Salmon har aktivitet i Chile. De har klatret med henholdsvis 11 prosent, 10 prosent og 8 prosent i perioden. Færøyiske Bakkafrost er i samme kategori, og har notert seg for 12 prosents oppgang.

Selv Marine Harvest har lagt på seg. Selv om storkonsernet guider produksjon av 52.500 tonn laks i Chile i år, kommer den store majoriteten av selskapets 410.000 tonn fra andre land. Nettopp dette har bidratt til å sende aksjen opp 11 prosent, tilsvarende verdier på 7,4 millarder kroner, på ti dager.

Falt
Til sammenligning av Oslo Børs falt med snaut tre prosent i samme tidsrom.

Oslo Børs har én chilensk oppdretter på listen, nemlig Salmones Camanchaca. Denne aksjen har ikke rikket seg av flekken siden sin første noteringsdag 2. februar.

Det gjenstår å se se hvor omfattende tapene blir fra årets algeoppblomstring. Våren 2016 tapte chilenske 25 millioner fisk i en enorm algeoppblomstring. Også den gang var det så kalt Red Tide som slo til.