Miljødirektoratet vil begrense neste års laksefiske

Nyheter
0

Miljødirektoratet vil legge opp til at laksefisket begrenses ytterligere fra sesongstart i elver der det har vært lite laks de siste årene.

Som følge av rekordlavt innsig og fangster av laks innledningsvis i fiskesesongen i år, så Miljødirektoratet seg nødt til å stanse fisket i 33 vassdrag og tilgrensende sjøområder i Sør-Norge. Etter en ny vurdering i begynnelsen av juli ble de ekstraordinære tiltakene i de opprinnelige elvene og fjordregionene noe justert.

Samtidig ble det, som følge av svake fangster, vedtatt ekstraordinære tiltak også i Varangerfjorden, Karlebotn, Kjøfjord/Bøkfjord, Jarfjorden og i elvene rundt disse fjordene. I disse områdene har innsiget i flere påfølgende år vært vesentlig svakere enn hva som ligger til grunn for reguleringene.

Behov for å legge om
Etter årets sesong er mange elveeiere og laksefiskere usikre på hvordan neste års laksesesong blir.

– For å skape størst mulig forutsigbarhet for elveeiere og laksefiskere ønsker vi å være tidlig ute med våre foreløpige vurderinger av hvordan vi vil regulere laksefisket neste sesong, sier direktør for Miljødirektoratet, Ellen Hambro, i en pressemelding.

Til nå har laksefisket hver sommer startet med en forventning om at det kommer omtrent like mye laks inn til elvene som tidligere år. Om det har kommet mindre laks enn forventet har fisket blitt strammet inn. Fra neste år skal direktoratet legge opp til en mer forsiktig start på laksefisket, hvor det heller kan åpnes for mer fiske senere dersom det kommer nok laks til elvene.

– Basert på erfaringene med mange års nedgang i mengden laks som kommer til elvene for å gyte og årets rekordlave innsig av stor laks i deler av landet, mener vi det er behov for å legge om til en føre var-strategi for reguleringen av laksefisket. Det betyr et mer begrenset fiske i starten av sesongen, og at det heller kan åpnes for å fiske mer senere dersom innsiget av laks viser seg å være godt nok, sier miljødirektør Ellen Hambro.

En slik omlegging vil også få konsekvenser for hvordan sjølaksefiske må reguleres.

–  Endringer i reguleringene av sjølaksefiske vil vi komme tilbake til når vi vet mer om i hvilke elver og sjøområder det er nødvendig å være ekstra forsiktig neste sommer, sier Ellen Hambro.

Vil be elveeierlagene gi innspill til begrensing av fisket
Det har de senere årene kommet svært lite laks opp i mange norske elver.

– Vi er bekymret for om laksestammene klarer å produsere nok lakseunger til at det skal være forsvarlig å fiske laks også i fremtiden, sier Hambro.

Miljødirektoratet har ansvar for å legge til rette for at gytebestandsmålene i elvene blir nådd. Slik sikrer vi at det blir nok lakseunger i elvene.

I de 33 elvene i Sør-Norge hvor laksefisket ble stanset i sommer, og andre elver med foruroligende lav oppgang av laks, kan det være behov for å være ekstra forsiktig med hvor mye laks som høstes neste år. Norsk institutt for naturforskning (NINA) har derfor fått i oppdrag fra Miljødirektoratet å beregne hvor mye laks som kom opp i de elvene som ble stengt eller vurdert stengt i sommer. Deres rapport vil trolig foreligge i løpet av oktober.

Der det viser seg at det var spesielt lite laks i år vil elveeierlagene bli bedt om å legge frem planer for hvordan de selv mener fisket skal reguleres slik at det ikke fiskes for mye laks.  Basert på kunnskapsgrunnlag fra NINA og innspill fra elveeierlagene vil Miljødirektoratet fastsette nye regler for fiske i disse elvene, og samtidig innføre nye rutiner for hvordan fiske kan reguleres lokalt gjennom sesongen.

– For å få lov til å fiske laks tidlig i sesongen, må elveeierlagene i elver der det var spesielt lite laks i år legge frem en realistisk plan for hvordan de skal holde uttaket av laks på et minimum inntil man ser at det kommer nok laks opp i elvene, og fisket eventuelt kan økes. Alternativet er å utsette starten på fiskesesongen, sier Ellen Hambro.

Miljødirektoratet vil også utarbeide nye rutiner og verktøy, som elveeierlagene skal bruke for å regulere laksefisket lokalt underveis i sesongen fra neste år. Rutinene skal blant annet inkludere flere og tidligere vurderinger av hvor mange og hvor store laks som kommer opp i elvene, og legge opp til forsiktig fiske tidlig i sesongen.

Må leve med usikkerhet
Laksen er rødlistet hos Artsdatabanken, noe som innebærer at den har risiko for å dø ut fra Norge. Derfor må Miljødirektoratet og andre involverte aktører tenke langsiktig i forvaltningen av laksen, og det vil kunne oppleves krevende for alle som er involvert i forvaltning av laksen og i laksefiske.

Selv om de nye og strengere rutinene for laksefiske skal redusere sannsynligheten for at fisket må stenges slik som i år, må alle være forberedt på at det også i framtiden kan bli særskilte forhold som medfører behov for å stanse fisket helt i enkelte elver og regioner.

–  Klimaendringer og andre menneskeskapte påvirkninger gjør at vi må regne med større usikkerhet om hvor mye laks som kommer til elvene hvert enkelt år, og dermed også hvor mye fiske som kan tillates, sier Hambro.