Milarex: Fordobling av listeria i fersk norsk laks

Nyheter
0

Forekomsten av listeriabakterien i fersk norsk laks har mer enn doblet seg på to år, ifølge data fra den polske lakseforedleren Milarex.

Forverringer skjer knapt ett år før et nytt EU-reglement, som setter en nullgrense for listeria i spiseklare matvarer, trer i kraft.

«Vi er skuffet over å se en økning i listeriatilfeller i innkommende råvarer. Skotsk og islandsk laks, samt stillehavslaksen sockeye (rødlaks), viser en betraktelig forverring, mens norsk og økologisk laks har vist en stødig økning,» skriver Milarex i en pressemelding.

Det var Salmonbusiness.com som omtalte saken først.

Fakta

Fakta om Listeria: Listeriose er en sykdom hos dyr og mennesker, forårsaket av bakterien Listeria monocytogenes. Bakterien finnes naturlig i miljøet, og sporadiske sykdomstilfeller forekommer relativt ofte hos dyr i Norge, særlig hos sau og geit. Hos voksne mennesker gir listeriasmitte ingen eller milde, influensalignende symptomer. Nyfødte, gravide og personer med nedsatt immunforsvar kan få alvorligere sykdommer som sepsis, hjerne- og hjernehinnebetennelse. Hos gravide kan infeksjonen føre til smitte av fosteret, sepsis hos fosteret og abort. Inkubasjonstiden kan vare fra 24 timer til 3 måneder. I Norge finnes bakterien sjelden i råvarer, men den kan etablere seg i næringsmiddellokaler og dermed forurense matvarer som produseres der. Bakterien kan formere seg ved kjøleromstemperatur, og formerer seg svært raskt. En bakteriecelle kan føre til en økning på mer enn 100 bakterier på bare en uke i kjøleskap. Listeriabakterien blir drept ved varmebehandling, men ikke ved frysing. Formeringen av bakterien kan dempes ved bruke av konserveringsmidler og behandlingsprosesser som røyking, tørking, salting og raking. Kilde: Veterinærinstituttet.

Størst økning blant skotsk laks
Forekomsten av listeria i fersk norsk laks levert til Milarex har økt fra 1,7 prosent i 2022 til 3,6 prosent i 2024, ifølge Milarex.

Skotsk laks viste en enda større økning, fra 3,8 prosent til hele 12,3 prosent i samme periode. Islandsk laks nådde en topp på 9,8 prosent i 2023, før nivået falt til 4,4 prosent i 2024.

«Standarden vår er null listeria på inkommende leveranser, uavhengig av art, opprinnelse eller pakkestasjon. Resultatene indikerer imidlertid at denne forventningen ikke er oppfylt og har beveget seg i feil retning, noe som forsterker behovet for strenge testprotokoller for å minimere risiko,» skriver Milarex.

Selv om tallene for skotsk og islandsk laks kan virke svært høye ved første øyekast, er det viktig å merke seg at prosentene er basert på relativt små prøveutvalg. Kun 81 skotske laks ble testet i 2024, og ti av dem var positive for listeria.

Til sammenligning ble norsk laks testet i langt større omfang. 1.797 fisk ble testet, og 64 av dem var positive.

Tallene fra Milarex viser at forekomsten av listeria har økt betraktelig i alle landene. – Foto: Milarex

Blant norsk regnbueørret ble det ikke funnet listeria i 2024, i likhet med 2022. Det er en nedgang fra 2023, da bakterien ble oppdaget i 3,4 prosent av regnbueørreten levert inn til Milarex.

Les også: NRK: Nye listeria-funn ved Lerøys slakteri på Hitra

Nullgrense
I Norge er grenseverdien for L. monocytogenes i matvarer er i de fleste tilfelle sett til 100 bakterier per gram, ifølge Veterinærinstituttet.

Dette er også den nye grensen for det nye EU-reglementet, Forordning (EU) 2024/2895, som ble introdusert i november i fjor. Forordringen omhandler mikrobiologiske kriterier for næringsmidler knyttet til listeria, og trer i kraft 1. juli 2026.

De nye EU-reglene spesifiserer også at bakterien ikke skal kunne oppdages i testprøver på 25 gram av spiseklar mat. I praksis betyr dette en null-listeriagrense i ferdigmat, ifølge Milarex.

«De endrede forskriftene medfører et stort skifte for både produsenter, leverandører og kunder av ferdigmat, og vil kreve økte ressurser, strengere kontroller og sannsynligvis høyere produksjonskostnader,» skriver selskapet.

Hvis større mengder listeriabakterier blir påvist skal hele matvarepartiet trekkes tilbake.

Les også: Røkelaks trolig årsaken til listeriautbrudd i Europa