Merete Kristiansen, kommersiell direktør i Nordlaks, reagerer på at Miljøpartiet De Grønnes fiskeripolitiske talsperson, Toine Sannes, mener at oppdrettsnæringen selv kan ha skyld i at «dødsalgen» angrep.
– Jeg skal være forsiktig med å si at havbruksnæringen har seg selv å takke, men det går en diskusjon ganske varmt nå på hvorvidt dette kunne vært unngått – hvorvidt næringen kunne forutsett at når det kommer så store konsentrasjoner av næringssalter i trange fjorder, så ville noe slikt som dette kunne skje, sier Sannes i et intervju med TV2. Sannes mener det må sjekkes ordentlig ordentlig om det er en årsakssammenheng.
Totalt 13.200 tonn laks er så langt død på grunn av algeoppblomstringen.
Også fagsjef i Norske lakseelver, Erik Sterud, mener det må komme en ekspertvurdering av årsakssammenhenger. På Twitter skriver han at blant annet at «Da vil også industriens eget massive gjødslingsbidrag evalueres.»
Før @nfdep vurderer MTB-endringer som algedødkompensasjon må de bestille, og få, en ekspertvurdering av årsakssammenhenger. Da vil også industriens eget massive gjødslingsbidrag evalueres. Sammen med andre biologiske, samt meteorologiske og hydrografiske forhold #laks #oppdrett
— Erik Sterud (@SterudErik) May 23, 2019
Algeoppblomstring skjer når algene får mye sol og tilgang på næringssalter som har blitt akkumulert gjennom vinteren. Oppdrettsindustrien selv bidrar med enorme mengder algenæring gjennom utslipp av fórrester og fiskeskitt. Anleggene bør lukkes. #laks https://t.co/NquYdhUsCc
— Erik Sterud (@SterudErik) May 16, 2019
Nordlaks-direktør reagerer sterkt
Ifølge TV2 reagerer Bjørnar Skjæran, nestleder i Arbeiderpartiet, på uttalelsen fra Toine Sannes.
– Det er etter mitt syn upassende å «fiske i rørt vann» på denne måten, i en situasjon der ansatte og en hel næring trenger støtte for å komme gjennom krisen, sier Skjæran.
Reagerer gjør også kommersiell direktør i Nordlaks, Merete Kristiansen. Nordlaks har mistet opp mot 1,3 millioner laks på grunn av algeangrepet, men i helgen fikk selskapet berget 350.000 fisk fra lokaliteten Kalvhodet.
– Dette er en forferdelig vanskelig situasjon. Jeg må se mine kolleger jobbe døgnet rundt, og så kommer det slike påstander om at dette har vi egentlig skyld i selv. Da følte jeg at jeg måtte vise støtte for folk som står midt i det og har en vanskelig hverdag, sier Merete Kristiansen, kommersiell direktør i Nordlaks til NRK, men legger til at selskapet er åpen for diskusjon om hvordan selskapet driver på, men ikke akkurat nå.
Ifølge Kristiansen er det ingenting som tyder på at algeoppblomstringen er selvforskyldt, og hun viser til at heller ingen eksperter har vært ute og ment dette.
– Vi skal selvfølgelig evaluere det grundig etterpå, men det er også derfor jeg føler det er helt feil tidspunkt å komme med slike påstander nå, sier Kristiansen.
Kristiansen gikk først ut å kommenterte uttalelsen fra Sannes på sin egen Facebook-side:
https://www.facebook.com/merete.n.kristiansen/posts/10157482045219602
Vil ha lukkede anlegg
Til NRK sier Toine Sannes at partiet har vært tydelig i flere år på at de ønsker oppdrett inn i lukkede anlegg.
– Vi mener det er en tryggere driftsform for å unngå blant annet slikt som dette. Da slipper man at det dør 50 millioner laks hvert år, og vi kunne unngått det her, sier Sannes.
Havforskningsinstituttet mener det er flere kilder til næringssalter i kystvannet som vil kunne stimulere planteplanktonproduksjon, blant annet avrenning, avløp, landbruk, industri og akvakultur.