Mattilsynet trapper opp «prodfisk»-innsatsen. Skal samarbeide tettere med Tolletaten

Nyheter
0

De vil ha særlig fokus på tilsynshistorikk og risiko.

Det siste året har Mattilsynet økt innsatsen sin på forebygging av brudd på kvalitetsforskriften knyttet til utførsel av laks. Denne forskriften forbyr eksport av skadet fisk og fisk med misdannelser, såkalt produksjonsfisk, før den er feilrettet i Norge. Det siste året er det avdekket flere brudd på dette regelverket. 

Nylig ble det kjent at Mattilsynet samarbeidet med Tollvesenet i forbindelse med en uanmeldt inspeksjon hos lakseeksportøren Sego Seafood. Nå kan Mattilsynet bekrefte at dette ikke var noen tilfeldighet. 

Parallelle regelverk
Lise Petterson er regiondirektør for Region sør og vest i Mattilsynet. Hun forteller om likhetstrekk i fokusområder for Mattilsynet og Tolletaten.

– Ifølge kvalitetsregelverket som Mattilsynet forvalter, er det ulovlig å omsette produksjonsfisk som ikke er feilrettet. Utførsel av ulovlige varer, som for eksempel ikke feilrettet produksjonsfisk, er brudd på regelverket Tolletaten forvalter, påpeker hun.

Ifølge Petterson har begge etatene eget regelverk for produksjonsfisk.

– Siden både Tolletaten og Mattilsynet forvalter hvert sitt regelverk som gjelder ulovlig omsetning av produksjonsfisk, er det naturlig at vi samarbeider, legger regiondirektøren til.

Regiondirektør Lise Petterson. Foto: Mattilsynet

I startfasen
Samarbeidet i Sego-saken var dermed ikke en tilfeldighet. Fremover vil de to etatene jobbe tettere sammen. 

– Mattilsynet og Tolletaten er derfor i startfasen på et samarbeid der vi skal utveksle informasjon og gjennomføre felles kontroller, sier hun.

Petterson utdyper:

– Målet med samarbeidet er å forebygge og avdekke ulovlig omsetning av produksjonsfisk på en målrettet og effektiv måte.

Les også: Lønnsomt «prodfisk»-juks: Solgte for 263 millioner kroner i første driftsår

Risikoanalytisk tilnærming
Måten Mattilsynet jobber på for å identifisere aktuelle aktører starter med en risikoanalyse.

– Mattilsynet jobber risikobasert, det vil si at vi går på tilsyn i virksomheter der vi vurderer at risikoen for regelbrudd er størst, forklarer Petterson.

I utvelgelsesprosessen vektlegger de også tilsynshistorikk.

– Til grunn for hvem vi velger ut er tilsynshistorikk og annen relevant informasjon vi har eller mottar om virksomhetene, legger hun til.

Mattilsynet samarbeider også med andre statlige etater. I mai ble en billast med «prodfisk» kjøpt av Tromsø Seafood stoppet av Statens vegvesen på Åndalsnes.  

Tolldirektoratet sitt hovekontor i Oslo. Foto: Google Maps/Trond Kaareson