Mattilsynet skeptisk til ny studie om koronavirus i laks: – Man bør ikke konkludere noe ut ifra resultatet

Nyheter
1020

Mattilsynet mener det er «stor usikkerhet» rundt en ny studie, som hevder at koronavirus kan overleve i frossen laks i opptil tre uker, og være en mulig kilde til nye koronautbrudd.

iLaks og flere utenlandske medier, som for eksempel Forbes, The Telegraph og TV2 Danmark, har nylig omtalt studien.

Bak studien står forskere fra Singapore og Irland, inkludert tidligere mangeårig direktør Alan Reilly i det irske Mattilsynet. Forskerne mener forurenset mat kan være kilde til nye koronautbrudd i land som tidligere har brakt epidemien under kontroll.

«Vi tror det er mulig at forurenset importert mat kan overføre virus til arbeidere så vel som miljøet. En smittet matbehandler har potensial til å bli et indeksstilfelle av et nytt utbrudd. Det internasjonale matmarkedet er massivt, og til og med en svært usannsynlig hendelse kan forventes å inntreffe fra tid til annen», heter det i studien.

– Usikkerheten er stor
Studien er imidlertid ikke fagfellevurdert, som innebærer en kvalitetssikring av forskningsbidrag ved at eksperter innenfor faget kritisk vurderer bidraget før publikasjon.

Det understreker også Lise Rokkones over iLaks. Hun er sjef for seksjon sjømat i Mattilsynet.

– Mattilsynet følger sammen med Veterinærinstituttet og Folkehelseinstituttet nøye med på og vurderer all ny kunnskap om utbruddet av koronavirus. Når det kommer ny kunnskap, oppdaterer vi råd og informasjon. Dennes studien er både preliminær og ikke fagfellesvurdert, hvilket betyr at usikkerheten er stor og man ikke bør konkludere noe ut ifra resultatet, skriver hun i en e-post.

Ingen kjente tilfeller
Rokkones skriver videre at det er ingenting som tyder på at koronavirus smitter via mat og drikkevann, og at det er ingen kjente tilfeller av smitte via matvarer, heller ikke importerte matvarer eller emballasje.

– Koronavirus smitter hovedsakelig ved dråpesmitte fra luftveiene hos en smittet person, eller ved direkte eller indirekte kontakt. Det er derfor større sannsynlighet for smitte ved at man for eksempel står tett i kø i butikken, enn fra matvarer, skriver Rokkones.

Ifølge Rokkones er mulighet for smitte fra kontaminert mat vurdert av både WHO, Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA), Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR) i Tyskland og det franske mat- og miljøtilsynet ANSES.

– Alle har konkludert med at «no evidence to suggest transmission through consumption of contaminated food» (ingen bevis som tyder på overføring gjennom forbruk av forurenset mat), skriver hun.

Studien trekker også fram at smittede arbeidere på slakteanlegg for kjøtt og fisk kan være en kilde til nye utbrudd.

– Alle virksomheter må følge de generelle hygienerådene som til enhver tid gjelder ved produksjon av mat. Ansatte som har symptomer på influensa, halsinfeksjon, magesyke eller betente sår på hendene, skal ikke håndtere næringsmidler eller lage mat til andre. Det er et grunnleggende krav at personer som håndterer næringsmidler skal være friske. Norske helsemyndigheter har også utarbeidet råd om smitteforebygging på arbeidsplasser i denne situasjonen. Personer som har symptomer på luftveisinfeksjon, selv ved milde symptomer, skal ikke være fysisk til stede på arbeidsplassen, avslutter Rokkones.