Avdelingssjef Håvard Hustoft er glad for innovasjon og ny teknologi, men mener at havbruksaktørene må være tilstrekkelig bevisste på at det også gir et nytt risikobilde.
I fjor sommer oppstod et uventet problem på Mowi sin lokalitet Slåttenes i Matrefjorden ved Skånevik. To semilukkede merder ble tømt for vann og nær 800.000 fisk døde eller måtte avlives.
Årsaken til hendelsen var trolig ekstrem tetthetsforskjell mellom innside og utside av merder, som førte til at merdene tømte seg for vann. Hendelsen på Slåttenes har medført at Mattilsynet har ilagt Mowi et overtredelsesgebyr på nesten 1,5 millioner kroner.
Ny teknologi stiller større krav
Avdelingssjef Håvard Hustoft hos Mattilsynet påpeker at bruk av ny teknologi stiller større krav til oppdretterne.
– Når man benytter ny teknologi, som semilukket eller lukket teknologi, stiller det større krav til dyreeier at man overvåker fisken og miljøet fisken er i. For eksempel må man ha kontroll på vannvolumet og/eller vanntransport inn og ut av kar eller merd, skriver han i en e-post til iLaks.
Les også: Mowi om hendelse i semilukket merd: Ny teknologi, nye utfordringer
![](https://ilaks.no/wp-content/uploads/2025/02/Skjermbilde-2025-02-11-kl.-10.38.28-1140x719.png)
Alarmer for vannmengde
På Slåttenes har Mowi tatt i bruk FiiZK sin merdløsning. De har hatt to Ecomerden R 30 i drift på lokaliteten.
– Ecomerden er en type teknologi uten fiksert volum, i motsetning til betong eller kompositt. En tilstrekkelig risikovurdering ville avdekket at det var en mulighet for at volumet kunne endres eller kollapse ved eksempelvis tetthetsulikheter i sjø, mener Hustoft.
Etter avdelingssjefens oppfatning burde Mowi vært mer påpasselige i denne saken.
– I dette tilfellet burde Mowi kontrollert og hatt alarmer som avdekket avvik på vannmengde inn og ut av merden, og på et tidligere tidspunkt satt inn tiltak som kunne avverget situasjonen eller redusert skadeomfanget, påpeker han.
![](https://ilaks.no/wp-content/uploads/2021/09/Ecomerden-R30-Osland-Havbruk-i-Sognefjorden-fra-Ecomerden-1140x760.jpg)
Innovasjon vs risikostyring
Hustoft benytter anledningen til å uttrykke støtte til teknologiutviklingen i havbruksnæringen. Men det stiller også nye krav.
– Det er viktig og bra at næringen utvikler ny teknologi for å bedre helse og velferd for fisken. Som tidligere kommunisert fra Mattilsynet, ser vi etter et år med revisjoner at det er mangelfull risikostyring hos mange virksomheter, sier han, og legger til:
– Bruk av ny teknologi vil stille enda større krav til at dyreeier har god oversikt over risikobildet og har lagt opp gode planer og prosedyrer som ivaretar tilstrekkelig helse og velferd for fisken.
Det er rettet en henvendelse til både Mowi og FiiZK for en kommentar til saken.