Mattilsynet: – Gjellesykdommer er ikke listeført og meldepliktige

Nyheter
0

Det er avdekket store utfordringer knyttet til gjellehelse på flere anlegg hos Lerøy. 

Flere tusen fisk skal være døde som følge av problemene. Ifølge fagdirektør Aud Skrudland hos Mattilsynet er ikke saken «rett frem».

– Gjellesykdommer er ikke listeført og meldepliktige. Vi har derfor ikke kunnskap om dette utover det generelle at det er gjelleproblem på laks i flere anlegg i Midt-Norge i høst, sier Skrudland til iLaks.

Les også: Her ligger tusenvis av død laks i bunnen av en Lerøy-merd

Ikke konkludert
Det skal ha tatt opp mot en uke før Mattilsynet ble varslet om massedøden av fisk. Et spørsmål som har dukket opp i kjølvannet av saken dreier seg om Lerøy sine varslingsrutiner knyttet til rapportering av død fisk.

– Hva mener Mattilsynet om at det tok så lang tid før de ble informert av Lerøy?

– Vi har dialog med dem for å få inn nødvendige opplysninger for å vurdere sakene. Et av forholdene vi vil se på er Lerøys varslingsrutiner generelt og i disse sakene spesielt. Siden sakene fortsatt er under behandling, har vi ikke konkludert, svarer Aud Skrudland.

Les også: Lerøy-direktør: – Vi har god dialog med Mattilsynet og de er godt kjent med våre rapporteringsrutiner

Skjermdump NRK

2.000 årlige varslinger
NRKs sak synes å basere seg på anonyme tips. Skrudland avviser at Mattilsynet har mottatt slike tips i denne konkrete saken.

– Vi har ikke mottatt anonyme tips i saken, det må du sjekke med NRK, sier hun.

– Hvordan følger Mattilsynet opp varslingssaker og anonyme tips?

– Mattilsynet følger opp varslinger fra selskapene. Vi prioriterer på nasjonalt nivå hvilke saker vi skal følge opp av de om lag 2.000 varslinger vi mottar årlig fra oppdrettsselskapene om hendelser som har medført alvorlige velferdsmessige konsekvenser for fisken, eller der det er dødelighet uten kjent årsak som skal følges opp, svarer fagdirektøren.

Skrudland påpeker at ansvaret for å sette inn tiltak for å ivareta fiskehelse og velferd likefullt ligger hos oppdretteren:

– Samtidig er det viktig å understreke at en melding til Mattilsynet ikke fritar oppdretter fra ansvaret for å sette inn tiltak for å ivareta fiskehelse og velferd i egne anlegg.

Veileder og vedtar rutineendring
Dersom det avdekkes faktiske brudd på regelverk og bestemmelser har Mattilsynet ulike sanksjonsverktøy.

– Vi kan veilede, vedta endring i rutiner eller praksis, og i alvorlige tilfeller, der det er klare brudd på velferdsbestemmelser, kan vi gi overtredelsesgebyr, forklarer Mattilsynets fagdirektør.

– Hva vil Mattilsynet konkret foreta seg i denne saken?

– Vi følger opp meldingene og hendelsene for å se hva som var årsaken og hvilke tiltak som er gjort i forbindelse med dem, svarer hun.