Marine Harvest i rute i første kvartal

Nyheter
815

Få overraskelser i årets tre første måneder.

På fredag rapporterte Lerøy Seafood Group et fall på 13 prosent i slaktevolumene fra første kvartal 2017 til første kvartal 2018. Fullt så mye faller ikke Marine Harvest, men ifølge dagens trading update slaktet selskapet 1.500 tonn mindre enn estimert ved fremleggelsen av resultatene for fjerde kvartal.

Les også: Marine Harvest tjente halvannen milliard i årets første kvartal

Den kvartalsvise trading update bød imidlertid ikke på store overraskelser, skal en tro Sparebank1 Markets’ lakseanalytiker Tore A. Tønseth.

«Marine Harvest leverte et første kvartal i tråd med våre forventninger, med 155 millioner euro i operasjonell EBIT, marginalt under vårt estimat på 161 millioner euro og konsensus på 158 millioner euro. I kvartalet høstet MHG 81.000 tonn – relativt nær 82.500 tonn guidet. Altomfattende EBIT endte på 1,91 euro/18,4 kroner/ kg, bare to prosent under vår prognose på 1,95 euro/kg», skriver han i et kundenotat i god tid før børsåpning mandag morgen.

Sparebank1 Markets har lenge vært negativ til prisingen av oppdrettsaksjene. De har vært for dyre, mener Tønseth, selv om han har vært nødt til å jekke opp både inntjeningsestimater og kursmål i april. Marine Harvest satte flere kursrekorder i forrige uke, og er sist omsatt for 175 kroner.

«Vi forventer bare små endringer i våre estimater etter denne rapporten. Vi har blitt mer optimistiske mot prisutviklingen i 2018, men tror at aksjene har gått for mye på kort sikt. En nøkkelfaktor for den sterke kursutviklingen i det siste har vært ekstremt sterke spotpriser. En kombinasjon av volumkontraksjon denne påsken og svært høy etterspørsel  inn i 2018 har presset prisene til rekordnivåer. Biomassen i Norge vokser langsommere enn forventet på grunn av det kalde været, men vekstpotensialet er fortsatt der», mener han.

«2018 begynner å se veldig mye ut som 2017, med meget gode priser i første halvår og høyere volumer i andre halvår. Den eneste forskjellen i år er at veksten vil starte tidligere (Q3 vs Q4 i 2017) og at tilgjengelig biomasse er mye høyere (2017G S1 i år vs 2016G S1 i 2017)», argumenterer Tønseth.