Dom i lagmannsretten satte til side vesentlige deler av tingrettens kjennelse.
Florø-selskapet Nekst, etablert av Kjell Audun Aasen og Martin Ramsdal, har i flere år jobbet med å utvikle en nedsenkbar merdløsning, kalt «Havliljen». I 2016 kom investeringsselskapet Kapsel, eid av Tore Håkon Riple, inn på eiersiden i Nekst. Riple er også daglig leder i leverandørbedriften Marine Constructions, som eies av Kapsel.
Sammen skulle de utvikle det innovative prosjektet.
Enerett
Men etter hvert surnet samarbeidet mellom partene.
De kranglet om hvorvidt det har eksistert en samarbeidsplikt eller ikke. Marine Construction krevde enerett på teknologien for «Havliljen».
I en fersk dom fra Gulating lagmannsrett blir det slått fast at Marine Constructions er eneeier av teknologien til det nedsenkbare merd-konseptet «Havliljen» og at Nekst har plikt til å engasjere Marine Constructions i videreutviklingen og realiseringen av «Havliljen».
Striden gjelder to utviklingstillatelser tildelt Nekst for utvikling av «Havliljen». «Havlilje»-teknologien, som lå til grunn for søknaden om utviklingstillatelser, ble utviklet av Marine Constructions og dets samarbeidspartnere.
Satt til side
Nekst gikk i 2023 til sak mot Marine Constructions for å få dom for at Nekst ikke hadde plikt til å engasjere Marine Constructions i videreutviklingen og realiseringen av «Havliljen».
Marine Constructions bestred dette, og krevde også dom for eneretten til teknologien til «Havliljen».
Les også: Nekst-gründer lettet over dom: – Det er en veldig god dag på jobben
Sogn og Fjordane tingrett gav Nekst medhold, men Gulating lagmannsrett har nå altså, ved dom av 20. desember, satt denne dommen til side på disse vesentlige delene av tvistesaken.
Gulating lagmannsrett har også slått fast at Nekst må betale Marine Constructions et beløp på 1,5 millioner kroner for arbeid utført for Nekst.
– Vi er endelig ferdig med denne saken, og Nekst lever fint med denne dommen, kommenterer Martin Ramsdal, daglig leder i Nekst.
Også Marine Constructions er ferdig med denne saken.
– Marine Constructions er tilfreds med at dommen slår fast MCs eierskap til Havlijeteknologien og MCs rolle som teknologiutvikler. Dommen må nå gjennomgås i sin helhet og vurderes. Det har dessverre vært kastet bort mye verdifull tid og for MC sitt vedkommende medført svært store kostnader å forsvare sitt eierskap. Marine Constructions vil nå søke å se fremover og sammen med Nekst sine eiere utvikle Havliljeteknologien slik at havbruksnæringen får et miljøvennlig teknologialternativ, kommenterer Anna Karia Riple.
– Det er ikke avklart om saken blir anket eller ikke. Det kan vi eventuelt kommentere når det blir bestemt, legger hun til.
Saken er oppdatert med kommentarer fra begge parter.