Manko på slaktefisk idet lakseprisen setter ny «all time high»

Nyheter
0

Aldri før har det vært dyrere å kjøpe laks.

Etter et kortvarig tilbakeslag sist uke klatrer lakseprisen på ny. Nå er den på høyder vi aldri har sett tidligere.

– Sier du det? Da er det «all time high». Det tror jeg du kan si allerede, sier en eksportør når iLaks forteller at tidenes høyeste laksepris (i vektet snitt) er 123 kroner per kilo.

– Jeg har notert med 122, 124-125 og 128-130 kroner på 3-6 kg. 6+ blir svekket, men blir berget av valuta. 133-135 kroner, vil jeg tro, anslår han.

Lite volum
«3-4 kg: 125 kroner. Og fire kroner per kilo opp for hvert kilo over dette,» skriver en oppdretter i sms til iLaks.

– Alle de jeg snakker med sier et sted mellom 120 til 130 kroner. Fra 120 kroner på 3-4 og så stiger det etter størrelse og behov, kommenterer en trader.

– Her er jo så mye prodfisk og forholdsvis lite volum. det er tilgjengelighet på normal helfisk som driver det. Prodfisk er det mye av – og det er bra for foredlingen. Men selv den er dyr.

– Det er en femmer opp. Det er de de store går ut med. Det ligger der, sånn jeg ser det, sier en eksportør.

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

Valutaeffekt
– 3-4 ligger på 120 kroner. 122-123 kroner for 4-5. Det stiger ikke på 5+. 5-6 går for 126 kroner og 6+ ligger på 130 kroner. Flymarkedet er ikke så sterkt. Kina er sterkt, men det er bare en liten del som går på Kina. Andre markeder klarer ikke den prisen, bemerker han.

– Jeg håper det holder seg. Vi får være happy, tenker jeg. Det er klart det er høyt, men det må vi leve med, sier han og legger til at valutaeffekten drar mye.

Les også: Råsterk dollar kan gi kostnadsbyks

– Det er klart det er lite volum. Vi ligger et par tusen tonn under fjoråret – konstant. Det er lite fisk. Men vi ser at de markeder som tar det betaler godt, sier han, og legger til: – Jeg er like imponert hvert år.