Råsterk dollar kan gi kostnadsbyks

Nyheter
0

Kronesvekkelsen inflaterer produksjonskostnadene.

Kronen svekker seg stadig mot amerikanske dollar. Siden mai 2021 har prisen for en dollar steget fra 8,31 til 10,66 kroner. Det er dårlig nytt for de oppdretterne som håpet på lavere produksjonskostnader.

Fôrråstoff, som fiskemel, mais, soya og hvete, noteres alle i dollar. Fôrprodusentenes kontrakter skyver, med en liten forsinkelse, økte innkjøpskostnader over på oppdrettskundene.

«Foodinflation» får stadig mer næring.

Historisk
Men det er ikke bare fôrkostnadene som øker.

Oppdrettsbåter og fôrflåter forbruker mye diesel i løpet av et år. Dieselprisene har lagt kraftig på seg, i kjølvannet av oljeprissjokket de siste par år. Også diesel noteres i dollar.

Mye av kostnadsløftet kan derfor tilskrives en sterkere dollar.

Norske kroner mot amerikanske dollar. Kilde: Infront

Ifølge Dagens Næringsliv er kronen på sitt svakeste nivå mot dollar siden 1915.

«Hva kan forklare at både norske og svenske kroner har falt så markant i verdi de siste ti årene? Oljeprisfallet som startet i 2014 brukes ofte som en forklaringsfaktor for Norge. Men for Sverige burde ikke oljeprisen spille noen rolle. Og hvorfor steg ikke den norske kronen da ekstreme gasspriser og høye oljepriser ga Norge større eksportinntekter enn noensinne i 2022?» spår DN-kommentator Terje Erikstad.

Økte renter
Tirsdag talte USAs sentralbanksjef Jerome Powell til Senatets bankkomité. Powell bekreftet at det trolig vil bli behov for kraftigere rentehevinger enn sentralbanken signaliserte i desember.

Dette begrunnet han med at det i mellomtiden har kommet en rekke sterke nøkkeltall, blant annet høyere enn ventet inflasjon samt kraftig jobbvekst og fallende arbeidsledighet i januar.

– De seneste økonomiske data har vært sterkere enn ventet, noe som tyder på at rentetoppen sannsynligvis vil bli høyere enn tidligere ventet, sa Powell ifølge Dagens Næringsliv.

– Det antyder bare at de kanskje må gjøre mer. Det faktum at de til og med er villige til å øke tempoet på hevingene introduserer ideen ytterliggere om at de kan gjøre en feilvurdering og at dette resulterer i en hard landing for økonomien, sier Kathy Bostjancic, sjeføkonom hos Nationwide til CNBC.

Pål Ringholm, mangeårig kredittsjef i First Securities og Sparebank 1 Markets er skråsikker på at rentene skal opp – både i USA og Norge.