Manko gir prisbonanza. Og den dyreste laksen går til Israel

Nyheter
0

Etterspørselen etter laks stopper ikke opp.

Lavsesong for slakt, men også vedvarende uvær og høy andel produksjonsfisk, har bidratt til en mankosituasjon i laksemarkedet. Skarve 21.900 tonn (omregnet til rund vekt) ble eksportert ut av Norge i forrige uke. Det er årets laveste eksportvolum.

Så langt i år har norske fiskeoppdrettere eksportert 111.631 tonn laks, snaue syv prosent mindre enn på samme tid i fjor.

Mens tilbudssiden har blitt strammet inn, har såvisst ikke etterspørselen stoppet opp. Og dette har gitt seg utslag i økte priser. Gjennomsnittlig eksportpris (levert den norske grense) på årets første fem uker er 107,27 kroner. Det er røslige 14,37 kroner mer enn i samme periode i 2023, viser eksportstatistikk fra Norges sjømatråd.

Les også: Uvær holder lakseprisen oppe, men smugling av «prodfisk» er et økende problem

Prisene for flybåren fisk, som typisk er storlaks, har tatt av i forbindelse med feiringen av kinesisk nyttår, som innledes til helgen. Øst-asiatiske land preger da også toppsjiktet for best betalende markeder. For helfisk var det Sør-Korea som betalte mest forrige uke, med 144,23 kroner, foran Kina med 143,28 kroner og Taiwan, som betalte 130,87 kroner per kilo.

Likevel, det var ikke land i Østen som betalte de aller høyste prisene siste uke. Det var Israel. Israel kjøpte laks for 255,65 kroner per kilo i uke 5. Dette var riktignok fersk filet. Legges det til grunn et filetutbytte på 60 prosent, representerer dette en helfiskpris på 153,39 kroner.

Spesielt mye laks gikk ikke til Israel siste uke. Totalt 42 tonn, tilsvarende vel to fullastede semitrailere med fisk, ble eksportert.