Arctic Securities sin nyervervelse, Christian Nordby, tviler på at landbasert oppdrett vil utgjøre noen forskjell på kort sikt.
iLaks har over en tid rapportert om fremdriften på mange landbaserte oppdrettsprosjekter, både i Norge og i utlandet. Det er knyttet store forventninger til at flere landbaserte oppdrettere skal overbevise i tiden som kommer, og gi landbasert oppdrett en boost. Christian Nordby har fulgt landbasert oppdrett i en årrekke. Han har foreløpig til gode å bli helt overbevist.
– Man venter egentlig på å få confirmation på at dette fungerer så bra som excel-arkene sier. Det har ikke vært et skikkelig home run-case der man ser at dette her flyr, mener Nordby, men legger til:
– Riktignok har det vært noen antydninger med Salmon Evolution, som virker å ha fått ganske god biologi.
Les også: Skal 2024 bli året der noen knekker koden for landbasert lakseoppdrett?
Overbevisende run rate
Nylig meldte Nordby overgang fra Kepler Cherveaux til Arctic Securities. Han er veldig spent på hva Salmon Evolution vil få til i inneværende år.
– Dersom de faktisk får til run rate, får til gode slaktevekter og den type ting, er det et veldig positivt signal, mener han.
Sjømatanalytikeren vil heller ikke helt utelukke Atlantic Sapphire, selv om han ikke har sett tegn på at det er nært forestående.
– Atlantic Sapphire har hatt forskjellige problemer. Men det er det jo sånn at det plutselig kan løsne for dem også, sier Christian Nordby.
Prisen på kapital
Landbaserte anlegg er mye dyrere å bygge og drifte enn oppdrett i sjø. Kapitaltilgang er dermed en kritisk faktor for å få landbasert oppdrett realisert.
– Hele essensen er jo at alle disse prosjektene trenger penger for å skalere opp, påpeker analytikeren.
I 2021 var det flere børsintroduksjoner for landbaserte oppdrettere. Siden den gang har renter og inflasjon, og grunnrenteskatt, dominert.
– Nå koster pengene mer, fordi kostnaden på kapital er høyere enn det den var i 2021, da de fleste gikk på børs. Så det er vanskeligere å hente penger nå enn da, slår han fast.
Det korte bildet
Siden pengene ikke sitter så løst lenger blir det avgjørende å overbevise om at man kan drive godt. At man kan vise til det analytikerne kaller datapunkter.
– Det er produksjon det står på. Om man får det til operasjonelt, sier Nordby.
Les også: «Betydelig dødelighet» i Gigante Salmons første smoltutsett
Selv om den endelige bekreftelsen på landbasert oppdrett kanskje kommer snart, tror ikke Nordby at den vil utgjøre en stor forskjell i de nærmeste årene.
– På kort sikt, og da mener jeg de neste fem, seks, syv årene, så vil det ikke utgjøre noe stor forskjell for laksemarkedet. Disse anleggene tar veldig lang tid å skalere opp. Men det er klart at dersom vi strekker det veldig langt ut i tid, så vil det gjøre det, sier han.