Grieg Seafood oppnådde en operasjonell EBIT på 145 millioner kroner i tredje kvartal. Slaktevolumet var 22.923 tonn i perioden, noe som gir en operasjonell EBIT per kg på 6,3 kroner.
Det var på forhånd ventet et driftsresultat på 162 millioner kroner, ifølge estimater innhentet av Infront.
Resultatene i Rogaland og Finnmark ble positivt påvirket av en høy andel superior fisk, delvis motvirket av kontrakter, tidspunkt for slakting i tillegg til lavere gjennomsnittlig slaktevekt i Finnmark. Produksjonen i kvartalet ble hemmet av ugunstige biologiske forhold i begge regioner, noe som vil påvirke slaktevolumene for hele 2022. Produksjonen har gradvis forbedret seg så langt i fjerde kvartal, opplyser selskapet.
Parasitt
Spiroparasitten er påvist ved noen lokaliteter i Finnmark, hvor det nylig er satt ut fisk i havet. Parasitten har begrenset innvirkning på fiskevelferd og biologisk ytelse for de fleste fisk, men fisk med sykdomstegn vil bli slaktet. Kilden til parasitten antas å være vanninntak ved et ferskvannsanlegg i et begrenset tidsrom, og korrigerende tiltak er satt i gang. Hendelsen forventes å ha begrenset innvirkning på fremtidig slaktevolum ettersom det iverksettes tiltak for å kompensere underskuddet ved å overføre mer smolt til sjø og optimalisering av lokalitetene.
Resultatene i British Columbia var negative i kvartalet, med høyere kostnader drevet av redusert overlevelse. Den lavere overlevelsen i sjø skyldes i hovedsak algeoppblomstring på utvalgte steder der selskapets barrieresystem ennå ikke var implementert. Produksjonen på de resterende anleggene var god. Som en del av strategien for å forbedre den biologiske bekjempelsen, er selskapet i ferd med å installere algedempende barrieresystemer på utsatte steder i regionen.
Som en del av selskapets optimaliseringsstrategi har Grieg Seafood iverksatt tiltak for å forbedre strukturen på stedet i BC, fase ut gamle lokaliteter med utfordrende biologi og høye kostnader. Ledergruppen er styrket med en ny COO for Nord-Amerika og administrerende direktør for BC.
I Newfoundland presterer fisk som slippes til sjøs godt og i henhold til planen. Så langt er det satt ut to millioner smolt, foreløpig med en snittvekt på et kilo. Første slakt forventes sent i 2023.
Inflaterte kostnader
Grieg-konsernets oppdrettskost per kilo endte på 59,4 kroner, drevet av inflasjon, særlig på fôr, og driftsproblemer i BC.
– Mens markedet og etterspørselen etter laks var sterk for sesongen, har tredje kvartal vært noe utfordrende. Vår oppdrettsvirksomhet ble påvirket av ugunstige vekstforhold og lakseluspress i Rogaland og Finnmark, samt algeoppblomstring i BC. Etter å ha implementert avbøtende tiltak, har produksjonen gradvis forbedret seg og forventes å stabiliseres i alle regioner i 4. kvartal. Sjøvannsproduksjonen i Newfoundland utvikler seg etter planen. Grieg Seafood forventer et fortsatt sterkt laksemarked der vi vil fortsette å optimalisere produksjonen med fokus på fiskehelse og velferd, sier Andreas Kvame, administrerende direktør i Grieg Seafood.
– Den politiske risikoen i Norge økte betydelig som følge av den norske regjeringens forslag om å innføre en ressursskatt med en effektiv skattesats på 40 prosent på oppdrettslaks. Grieg Seafood har tidligere identifisert store investeringsmuligheter i våre kystsamfunn i Norge med sikte på å fremme bærekraftig vekst, men forslaget i sin nåværende form vil betydelig redusere tilgjengelig kapital som er nødvendig for disse investeringene. Derfor blir alle nye investeringer som påvirkes av skatten satt på vent. Forslaget og usikkerheten den politiske prosessen det ble lansert i viser hvordan geografisk spredning har blitt enda viktigere for å redusere risiko i næringen. Grieg Seafood jobber sammen med næringen for at Norge skal forbli konkurransedyktig innenfor den globale lakseoppdrettsnæringen, med et stabilt og attraktivt investeringsklima. Forslaget er gjenstand for offentlig høring og vedtak i Stortinget. Når det har skjedd, vil Grieg Seafood vurdere hvordan det endelige resultatet vil påvirke vår strategi og planer og justere deretter.
– Den foreslåtte avgiften i sin nåværende form er ikke nøytral på investeringer og Grieg Seafood har lagt investeringer på til sammen 2,3 milliarder kroner på vent frem til endelig forslag er vedtatt, sier Kvame videre.
Uten global tilbudsvekst for resten av 2022, og begrenset vekst i 2023, forventer Grieg Seafood et fortsatt sterkt laksemarked fremover.
Selskapet guider nå for et slaktevolum på 81.000 tonn i 2022, ned fra tidligere 87.000 tonn. For 2023 guider selskapet for et slaktevolum på 87.000 tonn, fordelt som følger:
- Rogaland: 29.000 tonn
- Finnmark: 33.000 tonn
- BC: 20.000 tonn
- NL: 5.000 tonn