Lunken interesse for MTB-Kinderegg

Kommentarer
768

Fiskeriministeren hadde endelig knekket laksekoden. Trodde hun. Da Regjeringen i forrige uke varslet en fem prosents økning i den maksimale tillatte biomasse (MTB) var det et utslag av Ole Brumm-tankegangen: Ja, takk, begge deler. Her kunne en skaffe både høye inntekter til staten, vekst i oppdrettsnæringen og reduserte lakselusproblemer. Tre ting på en gang – et Kinderegg.

Hun møtte fort motbør.

Radikale miljøvernere, elveeiere og laksefiskere var rystet over at fiskeriministeren tillot vekst overhodet. Men oppdretterne var heller ikke fornøyd.

Betale hva som helst
– Selv borgerlige politikere tror at bedrifter kan betale bortimot hva som helst for å få lov til å produsere litt mer laks, uttalte Salmon Groups Øyvind Kråkås.

Han får idag støtte av daglig leder Line Ellingsen ved Skrova-oppdretter Ellingsen Seafood.

– Lusenivået det legges opp til er samtidig så lavt, at vi ikke har sjanse til å følge opp. I praksis medfører fiskerministerens løfte ingen vekst, sier hun.

Oppdretterkollega Gerhard Alsaker har tidligere sagt at han ikke vet om han skal le eller gråte av MTB-forslaget.

30 mill
En fem prosents økning i MTB’en vil koste oppdretterne 1,5 millioner kroner. På 100 prosents basis priser dette en matfiskkonsesjon til 30 millioner kroner. Men det er ikke en ordinær matfiskkonsesjon; de strenge luskravene tilsvarer reelt sett en såkalt grønn konsesjon.

Til sammenligning var det i vår 55 bud over 30 millioner kroner for grønne konsesjoner i gruppe A og B. Budgivningen var dominert av de pengesterke børsnoterte oppdrettselskapene. Særlig ivrige var Marine Harvest (17), SalMar (15), Cermaq (5) og Lerøy (3). Disse fire sto for 40 av 55 bud.

Mindre og mellomstore oppdrettere var i et klart mindretall i auksjonen. De tok seg ikke råd til slike utlegg. De gjør sine investeringer basert på rammene for egen lommebok og bruker helt andre kalkyler enn lokomotivene på børsen. De kan ikke kjøre konvertible obligasjoner eller emisjoner hvis det viser seg at de nye konsesjonene koster mer enn de smaker. Pengene må tjenes før de kan brukes, og risiko er noe en føler på huden hver eneste dag.

Skrevet i stein?
Så gjenstår det å se da, om Regjeringens Kinderegg-vedtak er skrevet i stein. Eller om tilbakemeldingene fra næringen vil få den politiske ledelsen i Nærings- og Fiskeridepartementet til å revurdere planene.