Fiskeridirektoratet besluttet fredag ettermiddag at Lovundlaks ikke får tre utviklingstillatelser for prosjektet «Akula».
Ifølge Lovundlaks’ søknad er Akula konseptnavnet på en permanent nedsenket produksjon av laks med bruk av åpent merdsystem med en luftlomme som skal brukes som kontrollsone og fôringspunkt.
Den kombinerte fôr- og luftsonen skal etableres på ønsket dyp og vil ifølge selskapet gi en vesentlig reduksjon i smittepress, lusepåslag samt risiko for alge- og manetproblemer.
Tre hovedområder
I søknaden trekkes det frem signifikante teknologiløft på tre hovedområder for oppdrettsnæringen i tre teknologipakker:
- Teknologipakke en er luftlommen og tilhørende teknologi som sikrer laksen ønsket lufttilførsel under vann.
- Teknologipakke to er systemet over og under vann som muliggjør rett fôring på ønsket dyp.
- Teknologipakke tre er når kamera og sensorer igjen gir røkteren nærhet til fisken. Den samme teknologien blir brukt for overvåkning av utstyret under vann. Når denne kontrollen er etablert vil så teknologipakke en og to kunne justeres av røkteren slik at de under alle de forhold man kan påregne langs norskekysten, fortsatt fungerer etter hensikten.
Fiskeridirektoratet skriver at det omsøkte prosjektet ikke oppfyller vilkåret om «betydelig innovasjon», og avslås på bakgrunn av det.
Fiskeridirektoratet skriver videre: «Sammenlignet med hva som er i kommersiell drift i dag er luftlomme-aspektet av konseptet vurdert til å være noe mer enn naturlig teknologiutvikling, men det er likevel ikke tilstrekkelig til å innebære et betydelig innovasjonspotensiale.»
Sammenlikner med Atlantis Subsea Farming
Det trekkes også sammenlikninger med Atlantis Subsea Farming sitt konsept som Fiskeridirektoratet har gått videre med med sikte på tildeling av ên eller flere utviklingstillatelser.
«Selv om Akula-prosjektet, i motsetning til Atlantis Subsea Farming, etter en helhetsvurdering ikke oppfyller vilkåret om «betydelig innovasjon» anser Fiskeridirektoratet at likhetstrekkene mellom de to prosjektene er så vesentlige at dette dreier seg om to tilnærmet like prosjekter. Akula representer heller ikke noen forbedring som innebærer «betydelig innovasjon» sammenlignet med teknologien i Atlantis Subsea Farming.», skriver Fiskeridirektoratet i sitt vedtaksbrev.