LOs Trondheimkonferanse sa ja til grunnrenteskatt på oppdrett: – Vedtaket bør ikke undervurderes

Nyheter
1191

Krever at LO sentralt snur.

I helgen var 613 tillits­valgte fra LOs fagforeninger og lokalorganisasjoner samlet på den årlige Trondheimskonferansen på Scandic Lerkendal.

Under konferansen la Arne Byrkjeflot fram et forslag om at LO må kreve grunnrenteskatt på oppdrettsnæringen. Forslaget kom i kjølvannet av at et mindretall, bestående av NHO, KS og LO, ikke ønsket en grunnrenteskatt på oppdrett da Havbruksskatteutvalget i november la fram sin innstilling.

I etterkant har LO-forbundene Handel og Kontor og Fagforbundet støttet flertallet i Havbruksskatteutvalget.

I sitt forslag skriver Byrkjeflot at det ikke er uventet at NHO er imot skatten, men at det er «oppsiktsvekkende» at LO er det. Han krever at LO sentralt snur i saken, og innfører grunnrenteskatt på oppdrett.

«Norge er bygd opp på nasjonal kontroll av naturressursene, men dessverre har vi latt noen få store private konsern få kontrollen over de aller beste delene av fjordene våre. Det er en årlig gave på 20 milliarder kroner fra fellesskapet til de rikeste vi har i dette landet. Å kreve tilbake en mindre del av denne ekstraprofitten er en rimelig leie av våre felles fjorder», skriver Arne Byrkjeflot.

Ville få folk til å tenke seg om
Bente Marie Kvam, som er hovedtillitsvalgt i NNN på SalMar, la fram et motforslag der hun ba LO om å opprettholde sitt standpunkt til grunnrenteskatten.

«I denne saken er det viktig å skille mellom privat økonomi/formue og driftsbudsjett. Denne skatten rammer nemlig ikke eierne men arbeidsplassene til de som jobber i bransjen. NNN og Fellesforbundet, som organiserer arbeiderne har gått i mot denne skatten. Det samme gjør kystkommunene. Innføres denne skatten kan mange arbeidsplasser ikke bare innen laks, men også inne offentlig sektor gå tapt, altså medlemmer på tvers av forbund.Om fabrikkene forsvinner, mister vi livsgrunnlaget», skriver Kvam i sitt motforslag og legger til:

«LO bør ikke godta skatteleggingen som ødelegger arbeidsplasser. Dette er vår sukkeravgift.»

Flertallet gikk likevel inn for å følge Arne Byrkjeflots forslag, uten at det overrasker Kvam.

– Målet var å få folk til å tenke seg om før vi vedtar noe som gjør at ting kan gå virkelig «gæli». Jeg visste at 99 prosent var uenig med meg, men jeg ville få denne andelen ned, sier Kvam til iLaks, og legger til at det var noen som skiftet standpunkt etter hennes innlegg.

Hun sier det å gå på talerstol var «helt jævlig», men at det er viktig å skape sympati for laksenæringen.

– Utad er ikke den sett på som spesielt sympatisk, sier Kvam, og viser blant annet til uttrykket «laksebaroner».

– Bør ikke undervurderes
Vedtaket fra konferansen sendes nå videre i systemet, der det blir tatt opp ulike klubber og foreninger i LO. Dette er en lang prosess, men ifølge Kvam bør LO ta et standpunkt i saken før den må sluttføres i Stortinget denne våren.

Kvam sier til iLaks at selv om LO ennå ikke har bestemt seg for å snu i saken, er det viktig å ta på alvor de signalene som kom under Trondheimskonferansen.

– Konferansen er stor. LO-kongressen er det høyeste organet, men denne er ikke mange hakk under. Vedtaket fra konferansen bør ikke undervurderes. Det er viktig å ta det til etterretning, sier Kvam.

På spørsmål om Kvam tror LO blir å snu i saken, svarer hun:

– Det er vanskelig å si.

Kvam mener det ikke ser spesielt bra ut at forskjellige LO-forbund har frontet ulike syn.

– Det burde ikke vært gjort sånn at man gikk ut i hist og pist, sier Kvam, men legger samtidig til:

– Vi ønsker ikke mer fokus på at det er splid mellom forbundene fordi da skapes mer splid. Vi burde heller fokusere på tematikken, og løfte frem hvilke konsekvenser en eventuell skatt kan få for næringen.

Hitra-Frøya og Frøya.no har for øvrig også omtalt vedtaket.

SekretærMonica Mollan fra Fagforbundet Hitra (f.v.), leder Stian Pachov og styremedlem i NNN SalMar, Bente Marie Kvam. FOTO: Privat (med tillatelse)