Løfsnæs åpner opp for nye eiere i familierederiet

Nyheter
0

– Viktig at blir en satsing i Flatager, sier Sandra Løfsnæs.

Etter at de i fjor gjennomførte generasjonsskiftet, sitter Ove Løfsnæs igjen med 12 prosent av aksjene i AQS. De to barna, Sandra Løfsnæs (26) og Edvard Løfsnæs (23), eier 44 prosent hver.

iLaks møter far og datter nede ved sjøkanten i Lauvsnes i Flatanger. Her åpner de opp for å dele familieselskapet med andre aktører. Noen kampvotering i styret blir det neppe. En ordning med ulike aksjeklasser og stemmerett var aldri ikke aktuelt som en del eierskiftet.

– Det ser jeg ikke noe behov for. Blir jeg nedstemt i eget styre, antar jeg de andre har et bedre forslag enn meg, erkjenner en smilende styreleder, som får et bekreftende nikk fra sin datter.

En vanskelig spagat
Mens sønnen fortsatt studerer markedsføring og ledelse ved BI, er Sandra Løfsnæs nå med i ledergruppen i AQS. Med en master i havbruk og sjømat fra Universitetet i Bergen, har hun inntatt rollen som FOU-leder i familieselskapet.

– Vi er innstilt på å drive AQS videre og har noen visjoner om hva som skal til for å drive dette godt fremover. Min oppgave vil handle mye handle om bærekraft og vårt klimaavtrykk. Her må vi se på dagens tjenester og utvikle disse videre, sier Sandra Løfsnæs.

– Det er viktig for oss å satse på nye områder, forskning- og utvikling. Samtidig må vi ha en effektiv og lønnsom drift. Det er en spagat det ofte kan være vanskelig å stå i. Vi har lært noen lekser underveis, sier Ove Løfsnes.

– Det er viktig å utvikle seg,men en må ikke grave seg ned i utviklingsarbeid, mens en glemmer effektiv drift. Der blir gjerne en utfordring i neste runde, påpeker han.

Les også– Etter en nødvendig omstilling i AQS peker kurven igjen oppover

Grunnrenta er som ei skodde
Selskapet så dagens lys tilbake i 1991 da tre dykkere i Nordsjøen gikk sammen for å etablere Namsos dykkertjenester. Gründeren Askil solgte senere dykkertjenestene til brødrene Ove og Per Anton Løfsnæs, og selskapet ble senere til AQS.

Siden etableringen på nittitallet har Løfsnæs kjøpt ut såkornfond og enkeltaksjonærer. Etter fusjonen med KB dykk kom også NTS inn på eiersiden, men ble senere kjøpt ut. Familien er åpen for mulige nye eiere.

– Det er ingen umulighet, og kan være naturlig på et eller annet tidspunkt. Dette ene-eierskapet familien har, er gjennom hele AQS sin historie vært en form for mellomfase, sier Ove Løfsnæs, som får støtte fra neste generasjon.

AQS Troll. Foto: Trine Forsland

– Vi må gjøre en analyse for å se virkningene av en slik endring. For meg som nettopp har flyttet hjem til Flatanger, er det klart viktig at blir en satsing også her, sier Sandra Løfsnæs.

– Har dere snakket med mulige aktører om dette?

– Ikke i det siste. Tidligere har vi vært i noen prosesser, men la de den gang til side, forteller styreleder.

– Er dette samtaler dere kan ta opp igjen?

– Det er noe vi skal se på, men ikke før et godt stykke ut i neste år. Grunnrenteskatten tåkelegger mye. Det er ikke verken fornuftig eller enkelt, å bestemme seg hvor en skal på lang sikt. Den skodda gjør det vanskelig å se fremfor oss, sier Ove Løfsnæs som allikevel ser optimistisk på tida som kommer.

– Drivkrafta er å fortsatt få være med å utvikle havbruksnæringa. Det preger også den nye generasjonen, som også har en form for pionerånd. De vil gjøre noe enda smartere og bedre enn forrige generasjon. I det ligger den en veldig entusiasme, sier en fornøyd Ove Løfsnæs.

– Om det er nye medeiere som skal til for at AQS fortsatt skal være en sterk konkurrent i et presset marked, så er det noe vi må vurdere. Det er viktig å være åpen for det som kommer av muligheter. Å få nye eiere kan være en god måte å vokse på, sier Sandra Løfsnæs.

Sandra Løfsnæs (26), medeier og FoU-leder i AQS. (Foto: Steve Hernes).