– Etter en nødvendig omstilling i AQS peker kurven igjen oppover

Nyheter
0

Færre dykk, mer avlusing.

Etter et krevende første halvår peker kurven igjen oppover for AQS. For sjøentreprenøren fra Flatanger har tøffere konkurranse og endrede vilkår for dykkertjenestene ført til en nødvendig omstilling i år. Det begynner nå å gi resultater.

– Dette er en bransje som er preget av tøff konkurranse. Markedet vokser ikke. AQS har ikke vokst, men heller flatet ut de siste årene, sier Ove Løfsnæs, som etter høstens omorganisering nå er styreleder i selskapet.

– Resultatet i år blir nok svakere enn tidligere, men vi kan komme ut med et lite pluss. Kanskje kom omstillingen sent, men det var nødvendig å gjøre det, slår Løfsnæs fast.

I fjor omsatte AQS for vel 255 millioner kroner, noe som ga et resultat før skatt på vel 28 millioner kroner. I de tre årene før var det røde tall på bunnlinja.

Lærte leksa underveis
I oktober ble det omrokkeringer i ledelsen. Ove Løfsnæs gikk fra daglig leder til styreleder, mens Kristian Hjertvik overtok den daglige ledelsen. Formålet med rolleskiftene er å sette kraft bak planene for videre vekst og utviklingen av virksomheten.

– Vi har vært igjennom en endringsprosess, som startet på slutten av fjoråret. Nå er vi bedre tilpasset situasjonen. Det første halvåret pekte kurven nedover, men nå går den opp igjen, sier Løfsnæs fornøyd som sier det allerede har gitt resultat.

– Nå har vi gått inn på en årlig avtale med Lerøy om avlusing Vestlandet. Vi har nå to båter ute i oppdrag for Sjøtroll. AQS har vært alltid vært sterk på lusebehandling. Over tid har vi bygd god kompetanse, helt siden starten med «Odin» tidlig i 2013.

– Vi har lært noen lekser underveis også. Det er viktig å utvikle seg, men en må ikke grave seg ned i utviklingsarbeid mens en glemmer effektiv drift. Det blir gjerne en utfordring i neste runde, sier Ove Løfsnæs.

Ove Løfsnæs og datteren Sandra Løfsnæs. (Foto: Steve Hernes)

Fikk færre dykkeroppdrag
iLaks treffer Ove Løfsnæs og datteren Sandra Løfsnæs (26), på selskapets kontor i Flatanger. På kontordørene er det flere navn som har fått nye titler i løpet av året.

I mai sendte AQS endringsoppsigelse til 27 av sine totale 70 dykkere. Dette ble begrunnet i endringer i arbeidsmiljøloven vedrørende yrkesdykking, men også som følge av tapte oppdrag.

– En ting må vi berømme AQS for, de tilbyr alle de 27 ansatte nye stillinger i selskapet. Det skal vi berømme dem for.  Det uttalte Erling Holmefjord, tidligere dykker, og nå avdelingsleder i LO-forbundet Industri Energi.

– Det var en vanskelig periode, men internt ble det kanskje ikke så tøft som det virket utenfra. For alle oss i AQS var det åpenbart at vi ikke kunne ha 70 dykkere ansatt. Vi fikk færre oppdrag, så vi hadde ikke jobb til dem. Dette er en type oppdrag vi nå ser flyttes over til landbaserte team, sier Løfsnæs.

Flere av de som fikk endringsoppsigelse har valgt å slutte, flyttet hjem eller startet i andre bransjer. Men brorparten ble i AQS og har nå andre stillinger.

– Nå har vi kun sjøfolk ansatt. Fremdeles har vi to båter med kombinasjonsstillinger, det vil si sjøfolk som også dykker. Den varslede endringen i arbeidsmiljøloven, er ennå ikke trått i kraft, sier Ove Løfsnæs.

Ny rolle som CTO
Kim Aakervik startet som lærling for snart 13 år siden, og har tidligere vært ROV-tekniker, ROV-leder, teknisk inspektør, og tiltrådte stillingen teknisk sjef nå i november.

– Det er en ny rolle, med mye ansvar. Jeg er først og fremst takknemlig for tilliten. Jeg skal forsøke og bidra til bærekraftig videreutvikling av selskapet med min kompetanse og erfaring, sammen med alle dyktige folkene i AQS, sier Aakervik.

– Vi har endret litt på strukturen i avdelingen, fra fagområder til en mer helhetlig inspektørroller. Det passer fartøyene og rederiet bedre, forklarer han.

Som teknisk leder skal han sørge for de opprettholder god teknisk drift og forutsigbarhet i alle ledd, samt planlegge verkstedopphold.

– I tillegg bygger vi flere nye el-hybrid fartøy som skal prosjekteres og følges opp på en god måte. Organisasjon er solid, med masse kompetente folk både på sjø og land som bidrar i prosjektene, slår Aakervik fast.

Sandra Løfsnæs er nå med i ledergruppen i AQS. Med en master i havbruk og sjømat fra Universitetet i Bergen, har hun inntatt rollen som FOU-leder i familieselskapet.

– Min oppgave vil handle mye handle om bærekraft og vårt klimaavtrykk. Her må vi se på dagens tjenester og utvikle disse videre, sier Sandra Løfsnæs.

Grunnrenteskatt gir mer dieseldrift
I dag teller staben rundt 125 ansatte på sjøsiden, mens 17 har sitt arbeidsted på land, enten det er i Flatanger, Namsos, Alte eller Umeå.

Flåten til AQS teller i dag 15 fartøy, men tre nye hybride arbeidsbåter og en dykkerbåt er i produksjon. To skal leveres tidlig neste sommer, mens de to siste er planlagt levert første kvartal 2024.

Hydrogendrevne «AQS Hydro». Illustrasjon: AQS

– Med de fire nye båtene som kommer de neste par åra, skal bemannes med 16 nye stillinger. Vi frykter jo at vi ikke lengre kan fortsette med slike kombinerte stillinger. Det kan føre til konsekvenser for de som er igjen, sier Løfsnæs.

Grunnrenteskatten har også ført til endringer. AQS og NSK ble i oktober enige om å sette «prosjekt hydrogen» på vent.

– Vi, som mange andre sitter jo med flere spørsmål enn svar. Det som skjer fremover, er helt åpent og rammer ikke bare hydrogenprosjektet. Den planlagte hybridiseringen av våre fire fartøy, «Troll», «Namdal», «Loke» og «Njord» er også utsatt. Frem til vi vet mer, kommer de til å fortsatt gå med dieseldrift, sier Ove Løfsnæs.