Lødingen-oppdrettere rammet av alger: – Vanlig art i våroppblomstringen i området

Nyheter
0

Prøver tyder på at algen som har ført til høy dødelighet hos Nordlaks kan tilhøre Phaeocystic-slekten, ifølge HI-forsker.

Planktonforsker Lars-Johan Naustvoll forteller at Havforskningsinstituttet (HI) er orientert om situasjonen, etter at Nordlaks oppdaget økt dødelighet som følge av algeoppblomstring på lokaliteten “Fornes” i helgen. Lokaliteten ligger i Lødingen kommune i Nordland.

Knyttet til dødelighet
Algen som nå gjør at Nordlaks må slakte ut på “Fornes”, kan tilhøre Phaeocystic-slekten. Prøver tatt i helgen, og som er analysert av Sea-Eco, viser høye konsentrasjoner av slekten, forteller Naustvoll.

– Det er tatt ut nye prøver i området i dag for å se om “bildet” er endret. Slekten som er til stede er en vanlig art i våroppblomstringen i dette området. Høy tetthet av arten er tidligere assosiert med mortalitet og adferdsendringer, sier Naustvoll.

Nordlaks’ lokalitet “Fornes” er hardt rammet av alger, mens situasjonen på Ellingsen Seafoods “Skarvhausen” enn så lenge er mindre alvorlig. Ifølge konsernsjef i Nordlaks, Eirik Welde, kom situasjonen “utav intet”. Kart: Google Maps

Kan drepe store mengder fisk
I oppdrettsanlegg kan Phaeocystis-alger være giftige for fisk. På “Fornes” oppdaget Nordlaks at fisken hadde redusert appetitt før helgen, og lørdag ble det oppdaget død fisk. Også Ellingsen Seafood har fått alger på sin lokalitet “Skarvhausen”, men enn så lenge har dette gitt seg utslag i en svak økning i fiskedødeligheten.

Resten av oppdretterne i området følger med på situasjonen.

Våren 2019 døde over syv millioner oppdrettslaks i Nord-Norge under en stor algeoppblomstring. I fjor ble algegiften som stod bak dødeligheten identifisert. Her var det Chrysochromulina leadbeateri som fikk skylden.

Les også: Denne algegiften får skylda for å ha drept syv millioner laks

HI jobber med overvåking av planteplankton, og tilgjengeliggjør informasjon om dette på Algestatus.