Teknologioptimistene mener verden er klar for landbasert laks i stor skala. Og de er villige til å vedde milliarder på det.
«I morgen tidlig krysser vi Rubicon», skrev statsminister Christian Michelsen i telegram til sin gode venn og huslege Klaus Hanssen i Bergen. Det var natt til frigjøringsdagen 7. juni 1905.
Tiden var kommet. Nå eller aldri.
Les også: Erik Heim & co bygger gigantanlegg i Maine: Vil produsere 30.000 tonn laks på land i USA
Avgjørende valg
Noen ganger kommer en til et punkt der en må ta et avgjørende veivalg. For de to norske oppdrettselskapene Atlantic Sapphire og Nordic Aquafarms er dette punktet allerede passert.
Beslutningene er tatt.
Begge satser milliardsummer på landbasert oppdrett av laks i verdens største marked for laks, USA.
Les også: Welcome to the jungle: Spektakulært lakseeventyr i Florida
Milliardene forplikter. Nå er loddet kastet. Det får bære eller briste.
Svar
Dette er norsk oppdrettsnæring og finansmarked sitt svar på regjeringens produksjonsstopp. Etterspørselsveksten etter laks stopper ikke opp grunnet midlertidige hindringer på tilbudssiden. Utfordringer er til for å overvinnes.
Det er også utvilsomt et prakteksempel på utflagging. Denne gang er det ikke tankbåter med fremmed flagg i hekken. Det er oppdrettsanlegg. Verken kapitalen eller kompetansen kjenner landegrenser. Dersom avkastningen på hver investerte krone gir høyere gevinst i USA, vel, da satser en pengene i USA. En for selskapene fullstendig irrelevant bieffekt av dette er at Norges markedsandel i laksemarkedet vannes ytterligere ut.
Les også: Go West
Seksdoble
Det er ikke småtterier duoen Nordic Aquafarms og Atlantic Sapphire legger opp til heller. Til sammen sikter de på 123.000 tonn i årlig lakseproduksjon – gitt at alle byggetrinn gjennomføres. En betydelig satsing. Det vil kunne seksdoble USAs egen lakseproduksjon.
I samlet tonnasje vil det utfordre en aktør som SalMar, verdens fjerde største oppdrettsselskap.
Rabatt
SalMar har en børsverdi på 24 milliarder kroner. Så høyt prises ikke Atlantic Sapphire og Nordic Aquafarms. Gitt at begge fullfører samtlige av sine byggetrinn, vil koste dem totalt 1,2 milliard dollar – 9,2 milliarder kroner.
Så hvorfor denne saftige rabatten i prising?
Først og fremst fordi de to nykommerne ennå ikke har fisk i anleggene. De vet ikke en gang om de vil tjene penger på det. Men de er skråsikre på å lykkes.
Så sikre at de vedder milliardbeløp.