Lite utnyttet dypvannsressurs kan være god laksefôr-ingrediens

Nyheter
0

Ifølge Nofima gir fiskemel og ensilasje fra visse typer dypvannsfisk god vekst hos laks.

– Nye forskningsfunn viser at arter av dypvannsfisk, som laksesild og lysprikkfisk, kan være en kilde til nye medisiner og helsebringende ingredienser. Disse lite utnyttede, lavtrofiske fiskeartene kan inneholde unike stoffer som kan være bra for helsen vår, skriver matforskningsinstituttet i en nyhetssak.

Dette har de funnet ut i en studie sammen med forskere fra Irland og Spania, der de har sett på hvilke biologiske effekter dypvannsfisk kan gi; som betennelsesdempende egenskaper og positiv effekt på blodtrykk og blodsukker hos mennesker.

Men fiskemel og ensilasje fra mesopelagisk dypvannsfisk skal også ha vist seg å gi god vekst som protein- og fettrike ingredienser i laksefôr. «Fiskemel fra laksesild inneholder høye nivåer av verdifulle fettsyrer og fosfolipider, som også ga positive helseeffekter i laksetarmen,» skriver Nofima.

Mesopelagiske fiskearter kan være en potensiell ressurs både som menneskeføde og som kilde for marint protein og marine oljer. Her er en laksesild. Foto: Åsmund Bjordal/Havforskningsinstituttet

Smålaks som i en studie fikk fôr med varierende andeler fiskemel fra kolmule (en vanlig ingrediens i laksefôr), og fôr der kolmulemelet var erstattet med mel eller ensilasje fra mesopelagisk fisk, skal ha vokst godt og vist god apetitt på alle fôr. Fisk fôret med mesopelagisk mel og ensilasje viste tilsvarende høy vekst som fisk fôret med fiskemel fra kolmule.

– Det var et veldig bra forsøk der vi måtte stoppe forsøket en uke før planlagt, fordi fisken vokste så fort, sier Sissel Albrektseni Nofima, som har ledet disse prosjektene.

Mesopelagisk dypvannsfisk er en lite utnyttet ressurs, og forskningen sier noe om potensialet for å skape nye produkter og markeder. På sikt kan dette gi økt verdiskaping og nye arbeidsplasser langs kysten, mener Nofima.