Leverer fiskemat laget av biprodukter fra regnbueørret til mer enn 500 matbutikker

Nyheter
0

Matteknologiselskapet Hailia Nordic har utviklet en helt ny metode som produserer spiseklare og smakfulle produkter fra biprodukter i fiskefiletering. Teknologien gjør at fiskeprodusenter kan bruke mer av fisken til menneskemat, som forbedrer bærekraft og profitt, samtidig som de tilbyr forbrukere en ny, sunn proteinkilde med lavere kjøpspris.

Det finske selskapet Hailia annonserer et nytt samarbeid med fiskeprodusenten Kalavapriikki og dagligvarekjeden S Group. S Group har en markedsandel på 47 prosent i Finland og opererer også i Estland. Det nye produktet “pulled rainbow trout” lanseres under S Groups merkevare Kotimaista og er laget fra biprodukter i Kalavapriikkis produksjon av regnbueørret. Produktet kommer til å være tilgjengelig i mer enn 500 dagligvarebutikker fra september.

Hailias teknologi bruker deler av fisken som normalt sett ikke brukes til menneskemat, men fortsatt er fulle av kjøtt, slik som bein, hode og finner, og gjør dem om til matprodukter som er spiselige uten videre behandling. Konsistensen ligner varmebehandlet fiskefilet, som gjør det lett å bruke både i hjemmet og kommersielle kjøkken. Produktet utviklet for Kalavapriikki og S Group bruker regnbueørret, men prosessen fungerer for de fleste typer fisk.

Sirkulære løsninger
– Vi skal drive sjømatindustrien framover og gi industrien verktøyene de trenger for å produsere innenfor planetens tåleevne, samtidig som de øker profitten. Men det klarer vi ikke alene. Gjennom dette samarbeidet med S Group og Kalavapriikki kan vi bevise at sirkulære løsninger er mulige. Matprodukter som produseres med Hailias teknologi gir sjømatprodusenter alt de trenger, som for eksempel produksjonskapasitet stor nok til å dekke behovet til Finlands største dagligvarekjede, sier Michaela Lindström, daglig leder i Hailia, i en pressemelding.

Ørretpasta. Foto: Hailia

Verdens sjømatkonsum er ventet å vokse med 50 prosent innen 2050, og nye lavkarbonproteiner er nødvendige. For å møte etterspørselen må sjømatindustrien bli mer ressurseffektiv, men dette hjelper også industrien med å møte skjerpede operasjonelle bærekraftskrav.

– Ved å bruke biprosesser i matproduksjon kan vi produsere mer mat fra like mye fisk, noe som gir et langt mer bærekraftig matsystem. Samtidig vil dette gi økte inntekter for sjømatindustrien, så dette er vinn-vinn, sier Jari Korhonen, CEO i Kalavapriikki.

Bærekraft
Slik situasjonen er nå selger hovedsaklig fiskeprodusentene råvarer fra biprosesser til produksjon av dyrefôr eller fiskeolje.

– Dagens forbrukere vil ha god smak, sunn mat, og bærekraft i samme forpakning. Det er stor etterspørsel etter rimelige fiskeprodukter til daglig bruk, og Hailias teknologi gjør at vi kan møte denne etterspørselen bedre enn noen gang. Når vi nå lanserer Kirjolohinyhtö («pulled regnbueørret») er det enda et steg mot vår målsetting om å øke andelen lokalprodusert fisk vi tilbyr kundene,” sier Mikko Kovalainen, Sales Manager i S Group Supermarket Trade.

Hailias ambisjon er å etablere lignende samarbeid interasjonalt og tilby sin unike teknologi på lisens til fiskeprodusenter.

Foto: Hailia