Lerøy tar inn biprodukt fra kylling i fôret: – Forventer at flere vil følge etter

Nyheter
0

Fôr-grepet er i samarbeid med Lerøys fôrleverandør Cargill/EWOS. Å tilsette biprodukt fra kylling skal bidra til lavere miljøpåvirkning, og til å redusere karbonavtrykket fra fôret hos Lerøy med opptil 16 prosent.

Lerøy har besluttet å innføre biprodukter fra kylling i fiskefôret – som første aktør i Norge i stor skala. «Dette er sirkulærøkonomi i praksis,» skriver Lerøy i en pressemelding.

– For å nå våre ambisiøse klimamål må vi redusere utslippene vi har fra fôr, og dette er derfor et viktig skritt for å bidra til en mer bærekraftig sjømatproduksjon. Vi tror dette vil sette en ny standard i næringen, og vi forventer at flere vil følge etter, uttaler leder for ekstern kommunikasjon, John Inge Seljehaug.

Tidlig ute
– Vi er stolte over å være tidlig ute med dette grepet i storskala i Norge, og vi mener at vi må handle nå for å møte fremtidens utfordringer. Gjennom samarbeid og nytenkning kan vi finne nye løsninger for en mer bærekraftig sjømatnæring, sier leder for bærekraft og kvalitet i Lerøy Seafood Group, Anne Hilde Midttveit.

Anne Hilde Midttveit. Foto: Lerøy

I Norge har flere selskaper allerede gode resultater fra bruk av kyllingmel. Lerøy vil bidra til at dette blir en viktig ingrediens fremover. Selskapet tar i bruk kyllingingrediensen for å redusere klimagassutslipp, bidra til en mer sirkulær økonomi, redusere sin avhengighet av soya, og på grunn av kyllingens ernæringsmessige fordeler for fisk. Biprodukt fra kylling er blant annet rikt på proteiner og fett.

Les også: Eide Fjordbruk testet fluer, solsikke og kyllingmel i laksefôret. Dette ble resultatet

Lerøy og Cargill, som produserer EWOS-fôret, er nå i siste fase med produkttesting og leverandørscreening. Etter planen vil oppstart av produksjonen av fôr med kylling starte våren 2025, med gradvis oppskalering i en kontrollert prosess for å sikre at alle krav til kvalitet, bærekraft og fiskehelse blir oppfylt.

– Vi er glade for å kunne gjøre dette prosjektet sammen med Lerøy, en av våre mest
ambisiøse kunder når det gjelder bærekraftstiltak. Kyllingmel øker tilfanget av gode og
næringsrike fôrråvarer som passer godt for fisken, sier Lise Andreasen, salgsdirektør i Cargill.

Samfunnsoppdrag om bærekraftig fôr
I dag hentes 92 prosent av råvarene til norsk fiskefôr fra utlandet. Regjeringen har et uttalt mål om å øke andelen norskproduserte råvarer fra åtte til 25 prosent innen 2034. I tillegg skal alt fôret ideelt sett komme fra bærekraftige kilder.

Joakim Hauge fra Bellona sitter i regjeringens styringsgruppe for bærekraftig fôr. Her på scenen under Havbruk 2024 i Tromsø. Foto: Skjermdump / Havbruk 2024

Initiativet til Lerøy får nå skryt av miljøstiftelsen Bellona.

– Lerøy og EWOS viser handlekraft ved dette initiativet. Å satse på oppskalering og industrialisering av biprodukter i fiskefôr er et betydelig steg. Dette viser hvordan ansvarlig ressursutnyttelse kan bidra til en mer bærekraftig produksjon av sjømat, sier Joakim Hauge, internasjonal leder for fag og strategi i Bellona.