Selskapet har satset hardt på ny teknologi knyttet til nedsenkbare løsninger. Nå vil de ha utsettelse på nedtrekket.
Lerøy Seafood har det siste året satset tungt på skjermingsløsninger for å slippe unna lakselusen. Nylig har de slaktet fisk fra den første lokaliteten i Midt-Norge.
Leder for kommunikasjon og samfunnskontakt hos Lerøy, Aina Valland, forteller om satsingen under en konferanse på Raudeberg ved Måløy. Med fiskeriminister Marianne Sivertsen Næss i (Ap) i debattpanelet under konferanse på Raudeberg argumenterer hun for at denne satsingen fortjener anerkjennelse.
– Vi burde nesten fått ekstrakreditt for det, sier hun.
Hardt rammet av nedtrekket
Den 22. september trådte det siste nedtrekket etter trafikklyssystemet i produksjonsområdene på Vestlandet (PO3 og PO4), i kraft. Lerøy Seafood har en stor eksponering der, og er dermed sterkt berørt av nedtrekket.
Ifølge Valland ønsker det børsnoterte selskapet å slippe å gjennomføre dette nedtrekket, inntil de har resultatet for den nye teknologien klart.
– Nå investerer vi stort i skjermingsteknologi, hovedsaklig i nedsenkbare merder, men også semilukket. Vi ser gode effekter både i forhold til lakselus og økt fiskevelferd og bedre overlevelse, forklarer hun til iLaks.
– Vi mener at på Vestlandet bør vi få unntak fra nedtrekk som følge av de investeringene vi gjør, legger Valland til.
Vil bevise teknologien
Lerøy ønsker først å prøve ut teknologien og vise hvordan den fungerer.
– Vi synes at vi skal få et unntak. Men dersom det er vanskelig å gi, fordi myndighetene mener de må ha mer bevis om effekten av teknologien mener vi at vi iallfall må få utsatt nedtrekk til vi har fått vist effektene.
Nå er det ikke lenge før de første resultatene er klare.
– På Vestlandet er det ikke lenge til vi slakter den første fisken i nedsenkede merder, opplyser Valland.
– Det føles veldig feil å trekke ned nå, når vi har gjort så store investeringer, avslutter hun.