– Vi venter på tillatelse for 10.000 tonn, som vi virkelig behøver, sier Einar Örn Gunnarsson.
Laxar har 6.000 tonn i produksjonstillatelse i Reyðarfjörður på østkysten av Island. Nå venter selskapet utålmodig på å få øke produksjonen.
– Konsesjonsprosessen på Island er veldig vanskelig og tøff, sier en tydelig frustrert Einar Örn Gunnarsson til iLaks på kontoret til Laxar i Kópavogur.
– Vi har brukt all arbeidskraft på søknader og produksjon. Vi har svart på alt mulig fra myndighetene, sier Gunnarsson, og nevner blant annet en miljørapport på over 200 sider.
– Det er galskap.
Han forteller at de har søkt om tillatelse på 10.000 tonn, som altså vil ta produksjonen opp til totalt 16.000 tonn.
– Det skulle ta to år, men det har tatt seks år. Dette er ikke akseptabelt. Vi venter på 10.000 tonn, som vi virkelig behøver, sier Gunnarsson.
Endringer
Ifølge Gunnarson, som har ansvaret for konsesjoner i selskapet, er en av de store utfordringene at det er stadige endringer i lover og reguleringer. Det skaper problemer i oppbyggingen av selskapet.
– Alt er satt på vent. Miljøet vi opererer i er svært ustabilt.
Han viser til at det at de først måtte vente på kalkulering av bærekraftskapasitet. Når det var på plass, kom en risikovurdering fra landets havforrskningsinstitutt (HAFRO), som analyserer genetisk forurensing av villaksen fra oppdrettslaks. Dette har ført til ytterlige forsinkelser i tildeling av konsesjoner.
– Det er mangel på kunnskap om oppdrett i administrasjonssystemet. Det kan forklare litt av hvorfor konsesjonsprosesser er så tøffe. I tillegg er det sterk motstand mot oppdrett på Island. Det er ikke noen hemmelighet at det er folk som er mot oppdrett i systemet, og som vil gjøre alt for å hindre fremgang, sier Gunnarsson.
– Bedt om klare rammer
Også administrerende direktør i Laxar, Helgi G. Sigurðsson, deler Gunnarssons frustrasjon.
– Vi har bedt om klare rammer fra myndighetene, blant annet en tidsramme, slik at vi kan jobbe utfri den. Vi behøver å planlegge 4-5 år fram i tid.
– Hvordan påvirker ventetiden dere?
– Det er ikke bra for selskapet, selvsagt. Det er ikke bra for noen selskap å jobbe i et slikt miljø, hvor man ikke vet hvor ting går. Det er viktig å vite, uansett om man produserer 10.000 tonn, 15.000 tonn eller 20.000 tonn, sier Sigurðsson.
Men uavhengig av at konsjonsprosessen tar tid, sier Sigurðsson at selskapet bygger for vekst.
– Vi investerer i smoltproduksjonen og vi er forberedt. Vi må bare få lisensen på plass, og legger til at han tror selskapet får tillatelsen i løpet av vinteren.
Før han oppsummerer:
– Vi kommer til å få tålmodighetsprisen på grunn av denne prosessen.