Mattilsynet kartlegger og overvåker fiskefôr hvert år. Det tas ut prøver av fôrblandinger og fôringredienser som blir analysert for en rekke stoffer.
– Vi trenger kunnskap om fiskefôrets sammensetning for å vurdere hvilken betydning utviklingen har for oppdrettsfisk som trygg mat og for fiskens helse og velferd, forteller Mette Kristin Lorentzen, seniorrådgiver i Mattilsynet.
Nedgang i uønskede stoffer
Overvåkingsprogrammet for fôr utføres av NIFES på oppdrag fra Mattilsynet. I 2013 ble det analysert 120 prøver hvorav 69 fiskefôr og 51 fôrmidler. Hvert fiskefôr blir analysert for nærmere 200 stoffer. Det gir en god kartlegging av innholdet fôr og formidler.
– Utviklingen over tid viser generelt at nivåene for de uorganiske uønskede stoffene er stabilt lave mens det er en svak nedgang for de fleste uønskede organiske stoffene. Alle stoffene det er fastsatt grenseverdi for var langt under grenseverdien og nivåene synker for de stoffene som er fettløselige og fins i fiskeolje. Oppdrettsfiskens innhold av disse stoffene vil dermed også bli redusert, sier Lorentzen.
Resultatene viser også at innholdet av vitamin D i bruksferdig fôrblanding er synkende. Dette betyr at oppdrettsfiskens innhold av vitamin D reduseres og skyldes at fiskemel og fiskeolje som er svært rike på vitamin D erstattes av mel og olje av vegetabilsk opprinnelse. I tillegg setter fôrregelverket begrensninger for tilsetting av vitamin D til fiskefôr.
Overvåke for å dokumentere og følge opp ved tilsyn
Kunnskapen fra overvåkingen gir Mattilsynet viktig kunnskap.
– Dersom utviklingen går i en retning som gjør at vi kan stille spørsmål om oppdrettsfisk er trygg og sunn mat eller som kan påvirke fiskens helse eller velferd i negativ retning, setter vi i verk tiltak for å hindre en slik utvikling, forteller Lorentzen.
Fôrprodusentene må ha god kontroll med fiskefôret, fordi det er gjennom fôret man kan styre innhold av både uønskede stoffer og visse næringsstoffer i oppdrettsfisken. Dette har betydning for oppdrettsfisk som trygg og sunn mat.
– Overvåkingsprogrammet for fiskefôr er derfor et viktig bidrag til å dokumentere at oppdrettsfisk er trygg mat, sier Lorentzen.
Overvåkingsprogrammet er ikke ment for å kontrollere om fôrprodusentene følger regelverket.
– Imidlertid er resultatene fra overvåkningen en del av grunnlaget når vi planlegger tilsynet med fiskefôrprodusentene, forteller hun.
De senere år har det vist seg at forekomst av Salmonella i bruksferdige fôrblanding til fisk har økt.
– Selv om fisken ikke blir syk av Salmonella og Salmonella ikke følger fisken til forbruker, er dette en utvikling vi ikke ønsker. Mattilsynet har derfor fulgt opp disse funnene i fôret i tilsynet med fiskefôrprodusenten i 2014 og fokusert på tiltak for å unngå Salmonella i bruksferdige fôrblandinger, avslutter Lorentzen.