Det er god interesse for oppdrettsselskapet på Værlandet.
Landøy Fiskeoppdrett driver med oppdrett på Værlandet i Askvoll, sørvest for Florø. I vinter ble selskapet vurdert solgt. Skatt var en viktig motivasjon for salg.
– Vi har hatt oppturer og nedturer som selskap. Men det nye skatteopplegget er ganske håpløst for oss å forholde seg til, sa daglig leder Roar Landøy til iLaks.
Les også: Landøy Fiskeopprett vurderes solgt. Skatten får skylden
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) la frem forslaget til neste års statsbudsjett for Stortinget 6. oktober. Her kom det frem at regjeringen forventet at den nylig vedtatte grunnrenteskatten på havbruk ville bringe inn fem milliarder kroner i proveny i år. Samtidig foreslo finansministeren å justere opp innslagspunktet for ekstra arbeidsgiveravgift. Det skal gjelde for lønnsmottakere med mer enn 850.000 kroner i årslønn. For formuesskatten var det kun foreslått marginale justeringer.
Prosessen går videre
Regjeringens skatteopplegg har ikke beroliget eierne av oppdrettsselskapet på Værlandet. De har valgt å gå videre med prosessen med å få til et salg.
– Det er fortsatt en pågående prosess der ja, sier daglig leder Roar Landøy til iLaks.
Landøy ønsker ikke å si noe om selve prosessen. Han henviser til rådgiverne sine i Seafood Corporate Advisors.
Rådgiver Jørgen Horntvedt bekrefter at prosessen går som planlagt og han er fornøyd med interessen.
– Den går i henhold til plan, den. Eierne vurderer nøye innspillene og budene som er kommet inn. Men det er som forventet god interesse. Det er ikke noe annet selskap i markedet, sier han til iLaks.
Budnivåer
Det store spørsmålet er naturligvis hvilken pris som kan oppnås. iLaks har tidligere rapportert stort spenn i estimatene.
Les også: Sprikende prising av Landøy Fiskeoppdrett: 360-500 millioner kroner
Nylig ble resultatene av restauksjonen av usolgt MTB-kapasitet gjort kjent. Det ble tilbudt 8.243 tonn og det samlede vederlaget endte på litt over 1,5 milliarder kroner. Gjennomsnittsverdien på en konsesjon er beregnet til 143,8 millioner kroner.
Les også: – Vi synes dette ser ut som attraktive kjøp
Horntvedt ønsker ikke å uttale seg om nivåene på budene de har fått inn på Landøy Fiskeoppdrett. Men noe kan han si.
– Den generelle kommentaren på det er at det harmonerer godt med hvordan vi opplever landskapet. Det er god interesse for å videreutvikle sjøbasert oppdrett, fastslår han.
Landøy Fiskeoppdrett eier tre oppdrettskonsesjoner. Dersom man legger til grunn en verdi på 143,8 millioner kroner per konsesjon tilsier det en potensiell verdi på selskapet på 431,4 millioner kroner.
Sjelden mulighet
Seafood Corporate Advisors-rådgiver Horntvedt er fornøyd med interessen. Han tror at en viktig forklaring er at dette er en sjelden mulighet.
– Det er veldig god interesse, det må vi si.
Horntvedt ønsker ikke å si hvor mange bud de har mottatt, men bekreftet at det er mindre enn ti.
– Har dere noe tidsskjema?
– Eierne ønsker å vurdere nøye hvert steg for seg, svarer Horntvedt hemmelighetsfullt.
– Kan man si at man skynder seg langsomt?
– Det kan du si. Det er et godt uttrykk, mener han.
Verdikjeden
I vinter ble det kjent at BEWI Invest ble storeier i SinkaBergHansen. BEWI Invest skrev i en børsmelding at SinkabergHansen var «et svært attraktiv tilskudd til BEWI Invest-porteføljen og en milepæl i den pågående etableringen av en sterk og lønnsom sjømatvirksomhet for å komplentere BEWI Invests øvrige investeringer».
Les også: BEWI Invest blar opp 2,2 milliarder kroner, og kjper 44,4 prseont av SinkabergHansen
Jørgen Horntvedt ønsker ikke å si noe om hvem eller hvilke aktører som er med i prosessen.
– For å si det slik; det er nok veldig mange fine innspill som er kommet fra litt forskjellig ståsted i verdikjeden. Det er vi glade for.