Carnegie-analytiker Philip Scrase tror at de kjøpte volumene kan tas i bruk umiddelbart.
Prisen per konsesjon lå på cirka 143,8 millioner kroner.
Les også: Storfisker bladde opp i restauksjonen
– Vi synes at dette ser ut som attraktive kjøp for de aktørene som har kjøpt på auksjon. Prisene var i hvert fall ikke høyere enn man skulle forvente, sier han til iLaks.
Lavere enn tidligere
Scrase peker på at nivåene er en del lavere enn det som er oppnådd ved tidligere auksjoner.
– Det er verdt å merke seg at prisene er betydelig lavere enn det de var i auksjonene i 2020 før grunnrenteskatten kom på bordet, sier han.
Analytikeren har merket seg at det i all hovedsak er små volumer som er kjøpt på auksjonen.
– Med unntak av Cermaq er det beskjedne volumer som er kjøpt av de store aktørene. Sånn sett har det begrenset effekt på volumvekst for selskapene. Men det som er mer attraktivt med tanke på de prisene som betales på auksjonen, er at dette er marginalbetraktninger som må gjøres på selskapenes side, påpeker Scrase.
Ikke ytterligere investeringsbehov
Etter hans vurdering vil ikke det kreve mye ekstra innsats for å ta i bruk de nyinnkjøpte volumene.
– Det er kapasitet som kan tas i bruk veldig raskt. Det krever nok ikke noen investeringer av betydning for å utnytte kapasiteten. Man har typisk ledig kapasitet i verdikjeden til å håndtere dette, mener han.
Philip Scrase har ikke noen oppfatning om denne auksjonsrunden er retningsgivende for fremtidige auksjoner. En av grunnene til dette er usikkerheten knyttet til hvordan prisene skal beregnes. Det er fortsatt uklart hvordan normprisene skal fastsettes. I forbindelse med statsbudsjettet, som ble lagt frem 6. oktober, kom det ingen vesentlige avklaringer.
– Etter 2024 er usikkert hvordan pris skal beregnes med tanke på grunnrenteskatt. Det er fortsatt uavklart.