Landbaserte oppdrettere i full krangel: – De bruker alle midler for å stoppe utbyggingen vår

Nyheter
5595

Rettsmøte mellom Salfjord og Lumarine er planlagt innen de neste to ukene.

Salfjord ønsker å bygge et av Europas største landbaserte matfisk for laks på Tjeldbergodden industriområde på Nordmøre. Her har selskapet kjøpt 170 mål landområde, og selve anlegget er prosjektert til cirka 100 mål. 

Men nå har Salfjord tirret på seg naboene, skriver Teknisk Ukeblad. Da Salfjord skulle sprenge ut adkomstveien til anlegget i vår, kom det en stoppordre i form av en midlertidig forføyning fra Nordmøre tingrett. Det var Tjeldbergodden utvikling (TBU), med Equinor som største eier, som stod bak forføyningen. Denne uken kom en ny kjennelse fra tingretten, som sier at Salfjord heller ikke får sprenge på egen tomt. Lumarine begjærte denne midlertidige forføyningen.

Tomten hvor Salfjord planlegger å bygge oppdrettsanlegget, ligger mellom Lumarines berggyltanlegg til venstre i bildet og Equinors fabrikk til høyre. FOTO: Salfjord

Lumarine, som er eid av milliardær Christen Sveaas, driver oppdrett av berggylt på området. Selskapet frykter at sprengingen til Salfjord vil stresse fisken i deres anlegg så mye at den dør.

Daglig leder i Salfjord, Hans Ramsvik, tror ikke helt på argumentasjonen til Lumarine.

– Vi har tilbudt oss å leie inn tredjepart til å evaluere eventuell påvirkning på fisken og gjøre målinger, men de avviser alle slike tilnærminger. Vi er overbevist om at det er andre motiver som ligger bak. De bruker alle midler for å stoppe utbyggingen vår. Dette handler ikke bare om vibrasjoner, sier Ramsvik til Teknisk Ukeblad.

– Vi har ingen annen agenda enn å sikre eget driftsgrunnlag og arbeidsplasser, kontrer Kjetil Bjerkestrand, HR og organisasjonsleder i Lumarine.

Om et par uker er det planlagt et rettsmøte Salfjord og Lumarine. Ifølge Teknisk Ukeblad mener begge partene at det står flere hundre millioner kroner på spill.