De naturgitte forholdene på vulkanøya får mye av æren for at disse tre islandske selskapene satser stort.
– Vi er ikke påvirket av jordskjelvene ved Grindavik, eller vulkanutbruddene. Folk som leser nyhetene om Island tror at hele landet er rammet. Men det er et stort land, bedyrer Eggert Kristofersson, konsernsjef i First Water (tidligere Landeldi).
Med det sagt, er det likevel tydelig at både Kristofersson og konkurrentene setter pris på drahjelpen fra det vulkanske landskapet.
Lava-filter
– Jeg kan ikke gjenta nok at den naturlige ressursen med filtrert sjøvann fjerner en av de største risikoene ved inntak av sjøvann, sier Lárus Ásgeirsson. Han er styreleder i Laxey, som skal drive landbasert oppdrett på Vestmannaeyar.
Jens Thordarson, administrerende direktør i Geo Salmo, utdyper at vannet de bruker filtreres av porøse lavasteiner i bakken, før det bringes opp til overflaten.
Alle de tre selskapene utnytter, i tillegg til geotermisk energi, lavasteiner til å filtrere vannet for patogener og andre uønskede faktorer. Geo Salmo får opp både ferskvann og saltvann fra «vannhull» i bakken. Thordarson, som har lang erfaring fra flybransjen, har stor tro på landbasert oppdrett.
– Jeg ser flere likheter (med flybransjen, journ.anm) i denne bransjen: Det er høy intensitet, begrenset med plass, og man prøver å holde levende vesener i live – og relativt komfortable – gjennom hele prosessen, sier han, og slår fast destinasjonen:
– Vi er på vei til å skape den fjerde søylen i islandsk økonomi.
De tre nåværende søylene skal være fiskeri, aluminium og turisme.
Største fisken på (Is)land
Geo Salmo er, med hjelp av Ålesund-firmaet Artec Aqua, i ferd med å bygge et oppdrettsanlegg i millardklassen, nært hovedstaden Reykjavik. I første fase, frem til 2027, ser de for seg at anlegget vil ha en kapasitet på 7.200 tonn. Selskapet vil begynne med smolt i 2025. Ifølge Thordarson vil første slakt skje tidlig i 2027.
First Water (som byttet navn fra Landeldi i fjor sommer) har allerede slaktet sine første 50.000 fisk, ved anlegget som er under oppføring sørøst for Reykjavik. Laksen hadde en gjennomsnittsvekt på rundt tre kilo – og den største blant dem var på fem kilo.
– I år vil vi høste rundt 2.000 tonn, noe som vil gjøre oss til de største innen landbasert på Island i år, frempeker Eggert Kristofersson.
Selskapet hentet 956 millioner kroner i en emisjon i fjor sommer. Fra scenen på North Atlantic Seafood Forum (NASF) forteller Kristofersson at fasilitetene deres skal ha plass til 7.800 tonn per fase – fordelt på et område like stort som 96 fotballbaner.
Alene på øyen utenfor øyen
Laxey (tidligere Icelandic Land Farmed Salmon) har på sin side planlagt full produksjonsstart i 2024. Innen 2027 skal de har produsert 13.500 tonn, og innen 2031 skal de være fullt skalert på 27.000 tonn.
De bygger et påvekstanlegg ved siden av et settefiskanlegg – sistnevnte med kapasitet til fire millioner smolt i året – på Vestmannaeyar. De vil være den eneste landbaserte aktøren på den lille vulkanske øygruppen, som ligger tett på sørkysten av Island. Ved settefiskanlegget startet de med rogn i fjor.
Den første smolten blir klar i år, forteller styreleder Lárus Ásgeirsson. Etter planen skal påvekstanlegget ta imot den første generasjonen med smolt til høsten.
– Salget av laks starter i andre halvdel av 2025, lanserer han.
Styrelederen forteller videre at prosjektet har en lokal familie, med mange titalls års erfaring fra sjømatbransjen, i ryggen.
Ambisjonen er å bli et av de ledende landbaserte prosjektene på Island. I høst fullførte selskapet en egenkapitalforhøyelse på 480 millioner kroner.
– Vi har fått inn 42 millioner euro (480 millioner kroner) i investert kapital. Nå er vi i en siste runde der vi søker 40 millioner euro fra internasjonale, strategiske eller industrielle eiere. Det forventer vi å ha på plass i løpet av de neste ukene, sier Ásgeirsson.