Landbasert oppdretter satser på king: – En overlegen fisk og krever en førsteklasses pris

Nyheter
0

Etter fire år med vitenskapelig forskning og testing, høster Patagonia King Salmon, opprettet av holdingselskapet Sealand Advanced Aquaculture, sin første fisk. 

Da grunnleggeren av Patagonia King Salmon, tidligere Marine Harvest-direktør Hans den Bieman, bestemte seg for å prøve å produsere king, valgte han og hans forretningspartner Oscar Garate fisk allerede tilpasset chilensk farvann.

– Vi fikk vår første stamfisk i 2019. Når du begynner med villaks, er det en ganske reise du tar, fordi denne fisken ikke er tam. Vi har måttet utvikle fôret og alt annet, sier den Bieman til iLaks.

Les også: Tidligere Marine Harvest-toppsjef setter opp landbasert oppdrett av king salmon i sørlige Chile

Sealand Aquacultures gründere Oscar Garate og Hans den Bieman. Foto: Sealand Aquaculture

King, eller chinkook, har vært i chilenske farvann helt tilbake til 1870. Oppdrett av king har vært noe av et hellig gral for oppdrettsnæringen. Men fisken er notorisk sensitiv. Bare i New Zealand og Patagonia har en lyktes med populasjoner av fisken utenfor sitt opprinnelige område i det nordlige Stillehav.

Hittil har det mest vellykkede forsøket på å oppdrette denne fiskearten vært på New Zealand, med merkevaren Ora King. Dette oppnås imidlertid med så lave tettheter i merdene og på vanndyp som betyr at det ligner veldig lite på vanlig lakseoppdrett.

Fakta

King laks (Oncorhynchus tschawytscha), hjemmehørende på nordvestkysten av Nord-Amerika og Nordøst-Asia, er den største av stillehavslaksartene. Noen vokser til å bli over 100 kilo, og denne typen laks bruker hele sitt voksne liv til å bygge opp muskler og fettinnhold for å få svømmeturen på 2.000 kilometer for å gyte. Av alle laksearter er king den mest utfordrende å drive oppdrett. Arten er kresen når det gjelder hva den spiser, har vanskelig for å bli fôret og kan møte utfordringer i reproduksjon. Fisken er delikat og kan være vanskelig å håndtere uten å forårsake skade.

En delikat fisk
– Historisk sett tror jeg at hovedproblemet med produksjon av king i merder er at det er en så delikat fisk og mer utsatt for visse sykdommer, sier den Bieman.

For den Biemans nye selskap virket svaret på dette problemet naturlig:

– Med et landbasert system kan du kontrollere vannet som kommer inn, du kan kontrollere vannet som går ut, du rengjør det etc. Kan du kontrollere temperatur, kan du i utgangspunktet kontrollere miljøet. Så vi vet at vannet er sykdomsfritt og at fisken vår er godt beskyttet, vi gir dem optimale temperaturer. Vi sørger for at det er nok oksygen, vi tar ut karbondioksid og så videre. Miljøet er utmerket. Og de blir ikke utsatt for alle slags patogener. Så det er lettere å holde dem, sier han.

Foto: Patagonia King Salmon

Prispremie
Vill king selges ofte til butikkpriser 2-3 ganger høyere enn annen villaks – til 70-100 dollar per kilo. Utsalgsprisen for oppdrettet New Zealand Ora Kings er opp mot 60 dollar per kilo. Prisen er minst det dobbelte av prisen på atlantisk oppdrettslaks.

På spørsmål om han tror han vil være i stand til å oppnå den samme typen premiumpris, svarer den Bieman: – Jeg antar det. Fordi jeg tror fisken vår er av samme kvalitet, kanskje enda bedre. Og vi produserer på en veldig bærekraftig måte. Vi følger alle kriteriene til Monterey Bay Aquarium og produserer i henhold til deres standarder.

– Jeg synes king er helt klart en overlegen fisk og krever en førsteklasses pris. Hva prisen blir, vet jeg ikke. Jeg tror det er en fisk som det er stor etterspørsel etter. Vi ser ikke bare på USA, vi er i kontakt med kjøpere i Europa, i Asia og også i Latin -Amerika.

– Vi har jobbet i et nært samarbeid med japanske kokker, som sjekker kvaliteten på fisken vår, og de er veldig fornøyd med det de har sett så langt.

New Zealand Ora King setter standarden for oppdrettet king. Foto: NZKS

Vill fisk
– Jeg vil si at ulempen med å jobbe med king er at fisken ikke er så godt domestisert – den er ikke tam i det hele tatt! Så de oppfører seg annerledes enn laksen vi har sett tidligere. Men vi vil beholde visse fisk for reproduksjon, og så tror jeg at de vil bli vant til systemet vi produserer dem i.

– Hvis du bare ser på de atlantiske lakseoppdretterne, forbedrer de fremdeles produksjonsmetodene, og de har allerede gjort det i mer enn førti år. Vi er bare førti år bak, avslutter han med en latter.