Tidligere Marine Harvest-toppsjef setter opp landbasert oppdrett av king salmon i sørlige Chile

Nyheter
0

Patagonia King Salmon er klar til å tilby sine produkter til verdensmarkedet.

Etter fire år med vitenskapelig forskning og testing, vil Patagonia King Salmon, opprettet av holdingselskapet Sealand Advanced Aquaculture, se sin første høsting av king, også kjent som chinook – til salg for selektive budgivere i USA, Japan, Singapore, Chile, Brasil og Europa.

I løpet av de neste 12 månedene skal Patagonia King Salmons splitter nye RAS-anlegg (Recirculation Aquaculture System) produsere over 100 tonn king, og vil øke leveransene til over 500 tonn innen 2024, ifølge en pressemelding.

Erfaring
Det faktum at selskapet startet sin virksomhet i Patagonia, Chile, er sentralt. Som en ledende lakseoppdrettsregion står Patagonia overfor en økende etterspørsel etter bærekraftig oppdrettsfisk i en balansegang for samtidig å beskytte det uberørte miljøet fisken blir oppdrettet i.

Med inngående erfaring innen landbasert lakseoppdrett, satset Sealand Advanced Aquaculture-gründerne Hans den Bieman (eks Nutreco og Marine Harvest) og Oscar Garate (kjent fra analyseselskapet Aqua Bench) på den mest ettertraktede og største av laksefamilien: King.

Stamfisk er hentet fra vill patagonisk bestand, og deres unike king-stamme er, ifølge pressemeldingen, «i en klasse for seg når det gjelder smak, helse og bærekraft».

Ved å samarbeide med Natpro, et annet datterselskap av Sealand Advanced Aquaculture som produserer proteinrikt, insektbasert laksefôr på anlegget, går Patagonia King Salmon i spiss for sirkulært lakseoppdrett.

Innvirkning
– Vi liker å kalle det fremoverlent, noe som betyr at vi er på en reise for å produsere fisk av overlegen kvalitet med minst mulig innvirkning på miljøet for å møte fremtidig etterspørsel, sier Hans den Bieman, nederlenderen som i en årrekke hadde direktørstillinger i Nutreco og Marine Harvest.

– Vi forbedrer alltid hvordan vi driver oppdrett, og å overvinne utfordringene ved å avle denne kraftige fisken med avansert teknologi har vært et ekte patagonisk eventyr, sier kollega Oscar Garate.

Patagonia King Salmon sine første kunder er eksklusive restauranter og fremtredende kokker med «en kresen smak for en fisk med smak og tekstur så perfekt at den allerede er kjent for å være ut av denne verden», heter det ubeskjedent i pressemeldingen.