Lakserømming: – Alle analysene indikerer meget sterkt at fisken i all hovedsak stammer fra dette anlegget

Nyheter
1983

Sporing ved hjelp av DNA-analyser viser at rømt oppdrettslaks i Tingvollfjorden i Møre og Romsdal sommeren 2020 kom fra AquaGen sin lokalitet Honnhammarvika.

Tirsdag sendte Fiskeridirektoratet ut en pressemelding om at de hadde fått utført en DNA-sporing av rømt oppdrettslaks fanget i kilenøter i Tingvollfjorden i slutten av juni og begynnelsen av juli 2020.

«Analysene som er utført i denne saken gir et svært tydelig resultat og viser at lokaliteten Honnhammarvika med høy sannsynlighet er opphav til hovedmengden av de rømte fiskene som ble fanget og prøvetatt i Tingvollfjorden. Det er Havforskningsinstituttet som har utført analysene», skrev direktoratet i pressemeldingen.

Gårsdagens pressemelding var på mange måter lik den Fiskeridirektoratet sendte ut i juli 2020 da rømt laks i Tingvollfjorden også ble koblet til AquaGens lokalitet Honnhammarvika. Så hva er det nye i saken? Kommunikasjonsrådgiver i Fiskeridirektoratet, Vegard Oen Hatten, utdyper overfor iLaks:

– I juli var det kun to individer av rømt fisk som ble analysert av AquaGen selv. Etter opptelling meldte selskapet at de ikke hadde funnet avvik som indikerte at det hadde rømt fisk fra lokaliteten. Selskapet meldte at ingen fisk hadde rømt. Fiskeridirektoratet stod da ovenfor en potensiell stor rømming med ukjent kilde og besluttet derfor i slutten av august å gjennomføre en full sporingsanalyse, sier han.

Ifølge Oen Hatten innbærer sporingen DNA-analyser av cirka 270 individer av gjenfangst rømt fisk samt av alle smoltgruppene som stod på lokaliteten.

– Resultatene er behandlet statistisk og sammenlignet med kontrollgrupper fra tidligere saker. Alle analysene indikerer meget sterkt at fisken i all hovedsak stammer fra dette anlegget, avslutter Oen Hatten.

Les også: Lakserømmingen i Møre og Romsdal: – Alle AquaGen sine egne fiskegrupper kan spores ved hjelp av DNA-informasjon