Lakseprisen har etablert seg over 100 kroner kiloet. En del av forklaringen ligger i Chile

Nyheter
0

Manko fører til rekordpriser.

– Vi har betalt 106, 107 og 108 kroner for tirsdagspakking og 1,50 kroner lavere for onsdag, torsdag og fredag, uttalte en eksportør om lakseprisen midt i påskeuken. – Det har tørket opp denne uken. Rett og slett for lite fisk, sa han.

– Her er ikke noe særlig fisk tilgjengelig. Et sted mellom 100 og 110 kroner, alt etter størrelse, plassering og tilgjengelighet. Det er mye prodfisk og forholdsvis lite som går ut i markedet, sa en annen eksportør til iLaks.

– Det kommer til å vare en stund fremover. Om ikke så høye priser, så blir det høye priser en god stund fremover.

Les også: Lakseprisen klatrer videre til ny topp

Redusert volum
Ifølge Norges sjømatråd er det eksportert 359.804 tonn laks (omregnet til rund vekt) fra markedsleder Norge i år. Det er en volumreduksjon på halvannen prosent fra samme periode i fjor.

Samtidig har snittprisen i spotmarkedet landet på 84 kroner per kilo. Prisnivået i påsken var nesten 40 kroner høyere enn nivået på samme tid i 2021.

Det reduserte utbudet av fisk fra Norge kan ikke alene forklare den voldsomme prisoppgangen. Det verserer også ubekreftede meldinger om redusert slakteaktivitet i Skottland og Færøyene.

For laksebransjens nest største produsent, Chile, er imidlertid fallet i tilførsel av fisk vesentlig større enn i Norge.

Slaktevolumene er langt under nivåene fra 2020 og 2021, viser beregninger gjort av Pareto Securities. Snittvekten på fisken, på 4,8 kilo i februar, er den laveste som er registrert siden 2017.

Chilenerne slakter ut småfisk, for å profittere på de rekordhøye prisene. Det vil i sin tur gi mindre fisk å fôre – og slakte på – seinere på året. Det vil merkes i markedsbalansen.

Økt etterspørsel
Laks er imidlertid ikke den eneste matvaren som har blitt dyrere i 2022. Emneknaggen #Foodinflation er blitt et hyppig brukt begrep på sosiale medier.

En lang rekke matprodukter har steget i pris. Biffkjøtt er eksempelvis blitt 16 prosent dyrere det siste året, ifølge New York Times.

Pareto Securities påpeker dessuten at ørret og torsk, som kan anses som nærmere protein-substitutter for laks enn biff, også har lagt kraftig på seg. Både torsk og ørret handles for tiden på rekordhøye prisnivåer.