Lakseprisen klatrer videre til ny topp

Nyheter
0

Knapphet på slaktefisk og fortsatt høy etterspørsel sender prisnivået til historiske høyder.

– Vi har betalt 106, 107 og 108 kroner for tirsdagspakking og 1,50 kroner lavere for onsdag, torsdag og fredag. Det er en liten oppgang, sier en eksportør om lakseprisen. – Det har tørket opp denne uken. Rett og slett for lite fisk, sier han. 

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

– Det blir ikke nedgang å snakke om. Litt usikkert på sluttuke, men mye samme nivået. Her er ikke noe særlig fisk tilgjengelig. Et sted mellom 100 og 110 kroner, alt etter størrelse, plassering og tilgjengelighet. Det er mye prodfisk og forholdsvis lite som går ut i markedet, sier en annen eksportør til iLaks.

– Det kommer til å vare en stund fremover. Om ikke så høye priser, så blir det høye priser en god stund fremover.

Spent
Det er gjengs oppfatning om et prisløft.

– Jeg vil si det er to til fire kroner opp. Jeg snakket akkurat med en eksportør som hadde kjøpt på 106-108 kroner på 3+ i nord, sier en oppdretter.

Andre ser mindre bevegelser.

– Ikke voldsomt stor forandring. Men vi er spent på videre utvikling, med messe (i Barcelona – red. anm.). Det kan nok gå litt opp. 102-105 kroner. Det er helt utrolig, men vi må leve med det som er. Det er få kunder som kommitterer seg idag. Mange er på påskeferie, sier en trader.

Han peker på flere faktorer som driver prisene så høyt som nå:

– Det er mye kontraktsvolum og lavt kvantum. Alle må skaffe den fisken som er solgt på kontrakt. Det blir kamp om den lille fisken som er av superior. Den kampen vil vare fram til juni. Det blir lite fisk i mai også, sånn det ser ut, sier han, før han unnskylder seg for å ta en innkommende telefon fra en oppdretter: – Jeg må snakke med en av disse kongene.

Aldri sett maken
Også på kontinentet merker de prisøkningen for laksen.

– I dag stiger prisen igjen her i Holland. Jeg kjøper lokalt, bruker ikke eksportører eller importører, og ble i morges tilbudt 4-5 kg for 12,50 euro – opp fra 11,25 euro sist fredag, sier en fiskeforedler.

Han legger til at dette inkuderer frakt og honorarer til tredjepart. Kostnadene for råstoffet kommer på toppen av mye annet.

– Og så må jeg filetere den, røyke den og skjære porsjoner. Jeg har jobbet i bransjen i 40 år, og jeg har aldri sett maken. Kundene aksepterer det ikke lengre. Hvorfor er prisene så høye? Hvem trykker på knappene? spør han oppgitt.