Laksekasser fra Norge hoper seg opp i Thailand

Nyheter
0

Et stort antall isoporkasser fra den norske sjømatnæringen ender opp i ferieparadis i Asia.

Det fremkommer i en sak fra NRK. Nye bilder fra WWF Thailand viser et berg av isoporkasser som har endt opp i Koh Samui i Thailand.

De fleste av kassene stammer fra den norske sjømatnæringen, forteller Anusit Srisra til NRK. Srisra eier sorteringssenteret på øyen.

Farger til besvær
Senteret samler inn og sorterer plastavfall. Selv om mye av av isoporkassene kan resirkuleres som pellets, gjelder det ikke alt. Ifølge Srisra blir mye borte med vinden – og fargepigment på kassene gjør at flere av dem ikke kan prosesseres i smeltemaskinen.

Logoer fra flere norske oppdrettere synes på kassene. Foto: WWF Thailand

Ifølge Plastforum ble det produsert 65 millioner EPS fiskekasser i fjor. NRK skriver at det anslagsvis fraktes ut 60 millioner slike i året. 80 prosent av isoporkassene blir resirkulert, ifølge EPS-foreningen.

Dette sier næringen
Sjømat Norge er blant dem som har uttalt seg til NRK:

– Saken viser et behov for en bedre kartlegging for å se på tiltak for å øke resirkuleringsgraden der det hoper seg opp. Vi vil sammen med EPS-foreningen derfor ta initiativ til et bransjesamarbeid for å ta ned risikoen for at vi skal se slike situasjonar framover, både for miljøet sin del, men også for å sørge for at viktige ressurser som kan brukes om igjen ikke forsvinner, sier Henrik Wiedswang Horjen, kommunikasjonssjef i sjømatorganisasjonen.

Flere av kassene på bildene fra Thailand er fra Firda Seafood. Samfunnskontakt Øyvind Kråkås mener at plast på avveie og generell forsøpling er et problem.

– Emballasjen må være standardisert og sertifisert, og derfor ser vi at dette er målsettinger som hele matvareindustrien må erkjenne og løse i fellesskap, sier han til NRK.

Øyvind Kråkås. Foto: Havbrukspartner.

Kristina Furnes, kommunikasjonssjef i Grieg Seafood (som ikke er direkte knyttet til saken), sier at Grieg ser på muligheter for ulike typer gjenbrukbare kasser for frakt av fisk.

– Men isoporkasser kan være en god løsning der de blir resirkulerte. I dialog med sivilsamfunnet i Asia har vi lært at EPS-kasser også blir brukt om igjen mange steder, men denne saken viser at vi som bransje har en jobb å gjøre med å forbedre dette.

Les også: Miljødirektoratet vil ha større produsentansvar for akvakultur-plast på avveie

Les også: Fra sandaler til skrog på ryddeaksjon: – Vondt å se