Lakseanalytiker mener tre selskaper er favoritter til å kjøpe Grieg Seafoods virksomhet på Shetland

Nyheter
1751

Sparebank1 Markets’ lakseanalytiker Christopher Robin Vinter tror Grieg Seafoods virksomhet på Shetland kan gå for mellom en og to milliarder kroner.

Tirsdag offentliggjorde Grieg Seafood resultatet for tredje kvartal.

– Tredje kvartal var utfordrende for Grieg Seafood, uttalte konsernsjef Andreas Kvame, og la til at selskapet ikke har klart å levere ambisjonene.

Forventer at Shetland-prosess fullføres i løpet av 2021
I en børsmelding i forbindelse med resultatet gikk det også fram at Grieg Seafood fremover vil fokusere på Norge og Kanada, og tar initiativ for å avhende problemvirksomheten på Shetland.

Kommunikasjonssjef Kristina Furnes sier til iLaks at Grieg Seafood iverksetter en strategisk gjennomgang av virksomheten på Shetland, med sikte på selge når tiden er inne.

– Vi forventer at prosessen skal fullføres i løpet av 2021, selv om det ikke er noen definert tidsplan, sier Furnes. 

Virksomheten på Shetland ble for øvrig også lagt ut for salg i 2016.

Tre potensielle kjøpere
I et kundenotat onsdag lanserer Sparebank1 Markets’ lakseanalytiker Christopher Robin Vinter sine favoritter til å kjøpe Grieg Seafoods virksomhet på Shetland.

– Potensielle kjøpere er selvfølgelig Bakkafrost, men også Scottish Sea Farms/Norskott Havbruk (eid 50/50 av Lerøy Seafood Group og SalMar), Cooke Aquaculture, eller en ny kjøper kan også dukke opp, sier han.

– Vi tror Shetland kan avhendes for mellom en og to milliarder kroner, og ser på en pris i mellomområdet som det mest sannsynlige resultatet, legger Vinter til.

– Jeg er usikker på igangsetting av salgsprosessen
Carnegie-analytiker Lars Konrad Johnsen sier at det som skjer med tanke på  Skottland-salget er vanskelig å forklare.

Analytiker Lars Konrad Johnsen (t.v.) i samtale med medgründer i Holberg-fondene, Hogne I. Tyssøy. FOTO: Aslak Berge

– Når du ser på hva som skjer rundt Skye, snakker tallene for seg selv, sier han.

– For Shetland er jeg usikker på resultatene fremover og også igangsetting av salgsprosessen hvis det virkelig er noen kjøpere der ute som vil være i stand til å oppfylle pris- og verdsettelsespunktet som selskapet har, mener han videre.

Ifølge Johnsen er ikke han sikker på hva planene til Grieg Seafood er. 

– Det er nesten rart når du setter i gang en salgsprosess i en periode da ting åpenbart ikke beveger seg i riktig retning. Også i hele markedet er det veldig utfordrende. Jeg er sikker på at dette vil være en 6-12 måneders prosess, sier han.

Han legger til at når det gjelder egenkapital, er det vanskelig å vite hvor Grieg vil være om 3-5 år.