Lakseaksjene til værs etter enighet om grunnrenteskatten

Nyheter
0

Frøya-oppdretter Måsøval leder an, med en kursoppgang på 13,3 prosent, etter at det har blitt oppnådd enighet om grunnrenteskatten for laks.

Ingen av de store lakseselskapene ble hardere rammet enn SalMar etter fremleggelsen av forslaget om 40 prosent grunnrenteskatt i slutten av september ifjor. SalMar stiger kraftig etter at det er oppnådd enighet om en skattesats på 25 prosent.

Like etter lunsj torsdag øker SalMars aksjekurs med 11,9 prosent. Grieg Seafood følger deretter, med en oppgang på 9,8 prosent. Deretter følger Lerøy (8,7 prosent) foran multinasjonale Mowi (7,5 prosent).

Til og med Atlantic Sapphire, som driver landbasert lakseoppdrett i USA, og slett ikke er underlagt noen grunnrenteskatt, ser aksjekursen stige med 5,7 prosent.

Les også: Enighet om lakseskatten: Aksjonistliste fra Finnmark er med å sikre flertall

Kilde: Infront

Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Venstre og Pasientfokus er blitt enige om grunnrenteskatt på havbruk, skriver partiene i en pressemelding.

DN melder at i tillegg til at den effektive skattesatsen reduseres fra 35 til 25 prosent økes verdsettelsesrabatten i formuesskatten fra 50 til 75 prosent. I tillegg fremmes det flere anmodningsforslag for å styrke miljøprofilen og bidra til teknologiutvikling.

– Etter en lang prosess sikrer vi nå at Stortinget vedtar prinsippet om grunnrente i havbruk. Avtalepartene sikrer også flertall for en skattesats på 25 prosent og en økning i rabatten på formuesskatteverdien for oppdrettskonsesjoner til 75 prosent, sier saksordfører Geir Pollestad (Sp).

– Det er nå bred tverrpolitisk støtte i Stortinget for grunnrenteskatt på havbruk. Det er veldig bra at en viktig næring for Norge nå får forutsigbare rammevilkår. Vi får nå på plass en historisk grunnrenteskatt i Norge som gjør at næring som bruker fellesareal til næringsvirksomhet betaler en skatt til fellesskapet og lokalsamfunnene som har oppdrettsvirksomhet, sier leder i finanskomiteen, Eigil Knutsen (Ap).

– Venstre har fått gjennomslag for vårt hovedkrav om å senke skattesatsen til 25 prosent, i tillegg til flere miljøseire. Kyst-Norge har ikke råd til at Stortinget driver politisk spill og skaper usikkerhet rundt en av våre viktigste næringer. Dette er en god løsning både for kysten, havbruksnæringen og fellesskapet, sier Sveinung Rotevatn i Venstre.