Lakseaksjene klarer seg bedre enn gjennomsnittet på en mørkerød Oslo Børs onsdag. Totalindeksen er ned fire prosent litt før klokken 1430.
Fredag rapporterte iLaks tidenes høyeste laksepris. Turbulensen i finansmarkedet den siste uken har bidratt til å styrke dollaren ytterligere, og den handles nå til 10,75 mot norske kroner. Med det vesentligste av inntektene av inntektene i dollar og euro er ikke det ugunstig for norske lakseoppdrettere.
Lakseaksjene klarer seg da også, relativt sett, bra på Oslo Børs idag.
Aksjekursen til markedsleder Mowi faller med 1,1 prosent, mens SalMar og Lerøy ser kursene synke med henholdsvis 2,4 prosent og 1,4 prosent.
Kreditt
De aller fleste lakseoppdretterne har solide balanser, er godt finansiert og rammes så langt ikke av den usikkerhet som har truffet kredittmarkedet i etter sammenbruddet til Silicon Valley Bank.
– Dette kommer i kjølvannet av kollapsen i Silicon Valley Bank. Nå kommer frykten tilbake, sier Joachim Bernhardsen, seniorstrateg i Nordea Markets, til Dagens Næringsliv.
Han trekker frem problemene hos Credit Suisse, som onsdag fikk beskjed av sin største aksjonær, Saudi National Bank, at den ikke vil stille med ytterligere kapital for den kriserammede storbanken. Credit Suisse stuper mer enn 20 prosent til en historisk bunnotering.
Kollaps
– Frykten er at SVB og Credit Suisse-hendelsene representerer større svakheter i banksektoren. I et normalt marked hadde nok ikke denne nyheten vært like betydningsfull, men når det kommer rett etter SVB-kollapsen bidrar det til å forsterke den allerede eksisterende frykten i markedet, sier Bernhardsen.
Investeringsdirektør Halfdan Grangård i Handelsbanken peker at vi har sett tidvis store fall i oljeprisen i denne perioden med uro i banksektoren.
– Man priser inn en større sannsynlighet for at man får en type bankkrise eller at økonomien fryser til, og dermed også den økonomiske aktiviteten og etterspørselen etter olje, sier han til E24.
Ett fat nordsjøolje har på det laveste blitt handlet til 74,56 dollar onsdag. Ikke siden desember 2021 har referanseprisen Brent vært lavere, ifølge tall fra Infront.