Avstår fra å kjøpe dersom spotprisen blir for høy.
I seks uker på rad har eksportvolumet av oppdrettslaks lagt lavere enn tilsvarende uker i fjor. Det viser eksportstatistikk fra Norges Sjømatråd.
Markedsaktører iLaks har snakket med fremhever stadig kundenes lagerbygging, tidlig på høsten, som en utfordring for årets førjulshandel. Laksekjøperne innen HORECA (hotell, restaurant og catering), foredling og dagligvarer synes å ha forberedt seg godt.
Lager bygging
November og første halvdel av desember er årets travleste for slakt, pakking og eksport – og konsum – av laks.
Også i fjor var det utbredt lagerbygging tidlig på høsten. Men innkjøpene seinhøsten 2018 har vært roligere enn hva tilfellet var i fjor.
– Det er varslet store opptak gjennom helgen. Røykeriene er forsynte, og da skal ferskmarkedet trekke. Men det er lite kampanjer. Det er store lagre som ligger og trykker, uttalte en eksportør til iLaks fredag.
Produksjon av røykelaks kan gjøres basert på varelager på frys. Lagerbyggingen har gitt foredlingskundene fleksbilitet, arbeidsro og anledning til å takke nei til stigende innkjøpspriser, og både i år og i fjor har de sluppet unna den sedvanlige prisrekylen før jul.
Høyere pris
En del av forklaringen bak dempede innkjøp skyldes nok også lakseprisen som siste uke var temmelig nøyaktig syv kroner, eller 14,4 prosent, høyere enn på samme tid i fjor.
Selv om lakseprisen altså har holdt seg høyere enn hva tilfellet var i fjor høst, har prisnivået vært uforskammet jevnt. Det har pendlet mellom 50 og 60 kroner kiloet siden forsommeren.
Totalt har Norge eksportert 1.098.349 tonn laks i år. Det er 56.425 tonn, eller 5,4 prosent, mer enn på samme tid i fjor.