Tunge lagre stopper prisløft i førjulshandelen

Nyheter
987

Med drøye to uker igjen til julaften er det fortsatt kjøpers marked.

– Det er ikke sprekt i markedet. Det har vært en vanskelig uke, spesielt på 5+. 1-3 har gått greit, sier en trader om lakseprisen. – Det er ikke så stor forskjell, men det er en krone ned. Mest ned på 5+.

– Det er varslet store opptak gjennom helgen. Røykeriene er forsynte, og da skal ferskmarkedet trekke. Men det er lite kampanjer. Det er store lagre som ligger og trykker, påpeker han, og lar det skinne gjennom at han ikke er prisoptimist.

– Vi vil ha begrenset innkjøp i dag. Vi kjøper det vi har forpliktet oss til å kjøpe. Markedet kontrollerer markedet på en helt annen måte enn tidligere. De har lager. Det er ikke vi som bestemmer. 

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

Det er travelt, blant årets travleste i laksemarkedet, og vanskelig å få tak i kildene. iLaks’ industrikilder viser til følgende priser for leveranser neste uke:

  • 2-3 kilo 46-49 kroner
  • 3-4 kilo 52-53 kroner
  • 4-5 kilo 54-55 kroner
  • 5-6 kilo 55-58 kroner
  • 6+ kilo 58-60 kroner

– Det har vært en forferdelig uke på salg for å være uke 49. Det var nok fisk over alt. Vi har gjort mye gratis arbeid denne uken. Neste uke kommer mer fisk. På kundesiden har de nok fisk, sier en eksportør til iLaks.

– Og så er det en skummel situasjon i Frankrike. Det er ekkelt: Streikene, protestaksjoner som hindrer trafikk. Kundene er tilbakeholdne og forsiktige. De har ikke forsikring som dekker ting. Biler med fisk har blitt ranet for fisk, så det er ikke om å gjøre å ta stor risiko neste uke.

– Per idag ligger markedsprisene et par kroner under det vi ga sist uke, sier en annen eksportør, som også bemerker at ørretprisene er under press for tiden.

Flere markedsaktører gir uttrykk for at prisene er lavere enn ventet, ikke minst siden euro-kursen er over 9,70 mot norske kroner.