Kun fire salgsanbefalinger på laks: Analytikerne i villrede

Kommentarer
1097

Etter fem år på rad med tildels forrykende kursvekst, har fiskeoppdrett i 2017 har utviklet seg til å bli en av børsens svakeste industriindekser. Dette til tross for at inntjeningen ligger på rekordhøye nivåer.

Forklaringen er at mye velstand og rosenrøde fremtidsutsikter allerede var priset inn i aksjene og at svært få, om noen, forutså et lakseprisfall på 20 kroner kiloet i årets første tre måneder.

Skråsikkert
Blant dem som er rundhåndet betalt for å mene noe skråsikkert om kursutviklingen, aksjeanalytikerne, er det påfallende mange som har gått skoene av seg.

I midten av januar hadde 11 analytikere kjøpsanbefaling, tre hold og en selg på Marine Harvest. Det gjennomsnittlige kursmål på aksjen på 168 kroner, varierende fra 145 til 190 kroner.

I slutten av mars er aksjekursen falt til 132 kroner. Det var et scenario ingen meglerhus forutså.

Fortsatt optimisme
Selv om flere meglerhus den siste måneden har kastet kortene, er det fortsatt optimisme som preger anbefalingene fra meglerhusene. Faktisk er det nå kun fire salgsanbefalinger å spore, ifølge en oversikt utarbeidet av Dagens Næringsliv.

Tre av dem kommer fra ett meglerhus: Nordea Markets.

Nordea Markets og analytiker Kolbjørn Giskeødegård har lenge flagget et negativt syn på sektoren, og har med det vært en ensom svale. Nå har imidlertid aksjene falt tilbake og for Nordeas salgsanbefalinger ligger alle kursmål over siste omsatte aksjekurser. Meglerhusets stalltips er dermed knapt for reelle salgsanbefalinger å regne.

Vet ikke
Forøvrig har meglerhusene ABG Sundal Collier, Arctic Securities, Carnegie og Swedbank alle tatt time-out og meldt seg inn i «vet-ikke-klubben» med sine Hold-anbefalinger.

Meglerhusene som holder stand med rene kjøpsporteføljer er Danske Bank, EVA Dimensions, Fearnley Securities, Handelsbanken og Kepler Cheuvreux.