Kritiserer medienes stillhet om nedtrekk-konsekvenser: – Smått utrolig

Nyheter
0

Firda-gründer Ola Braanaas og Krister Hoaas i Sjømat Norge etterlyser næringslivsjournalistenes penn.

Både næringen og politiker-kollegaer presset på for å få fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss (Ap) til å snu i slaget om de vedtatte nedtrekkene i lakseproduksjonen. Nedtrekket rammer produksjonsområdene fra Karmøy til Stadt (PO3 og PO4).

22. september trådte vedtaket likevel i kraft. Ledelsen i Firda Seafood Group er blant dem som over lenger tid har protestert mot nedtrekk. Firda-president Ola Braanaas langer nå ut mot mediebransjen.

Ikke førstesidestoff
– Det er smått utrolig at ikke en eneste økonomijournalist i de store regionale Vestlandsavisene nevner at nedtrekkene på Vestlandet under ett gir regionen et tap på 4-5 milliarder i verdiskapning årlig, ytrer Braanaas på LinkedIn.

Videre skriver han at slike tap i en hvilken som helst annen næring ville vært førstesidestoff i en hvilken som helst avis.

– Så rike er vi altså blitt i Norge (selv om brødkøene vokser) at vi tror vi kan klare oss uten verdiskaping, fortsetter han. Braanaas lenker til et innlegg fra Krister Hoaas, regionsjef for havbruk i vest i Sjømat Norge, som også er kritisk til nedtrekkene og mediedekningen av dem.

Krister Hoaas. Foto: Kjartan Aa Berge

Hoaas viser i eget innlegg til sine uttalelser i IntraFish:

– Det blir store overskrifter på Vestlandet av flytting av 20-25 statlige arbeidsplasser, men her snakker vi om årlig tapt verdiskapning i milliardklassen de siste årene. Jeg etterlyser mer næringslivsjournalistikk fra regional- og lokalmedia på dette, sier han der.

Les også: Lerøy har satset på ny skjermingsteknologi: – Vi burde fått ekstrakreditt for det

Ber om tips
En rask søkerunde på de store avisene langs Vestlandet tyder på at det har vært ganske så stille om temaet den siste tiden, selv om saken riktignok fikk spalteplass tidligere i år. Verken Bergens Tidende (BT), Bergensavisen, Sunnhordland eller Haugesunds Avis ser ut til å ha omtalt de økonomiske konsekvensene av nedtrekkene.

– Vi er alltid glade for at engasjerte lesere har sterke meninger om journalistikken vår. Når BT dekker utviklingen i oppdrettsbransjen i dag, forsøker vi å gjøre det på en måte som er relevant for flest mulig av abonnentene våre. Det betyr at vi gjerne vil vise frem helt konkrete konsekvenser av endrede rammebetingelser. Vi tar gjerne imot tips og innspill fra bransjen, uttaler Liv Solli Okkenhaug, nyhetsredaktør i BT.

«Nedtrekk truer arbeidsplasser i industrien på land, spesielt på Vestlandet,» har styret i Bremnes Seashore uttalt. Selskapet opererer blant annet i Sunnhordland og Hardanger. Foto: Bremnes Seashore

Ansvarlig redaktør i Haugesunds Avis, Einar Tho, har følgende å si om avisens vurderinger:

– Vi har jo saker om laksenæringen til tider. En utfordring hos oss er at det er masse lakseoppdrett her, men at mye av eierskapet sitter andre steder. Jeg tenker at et sted å begynne, om man mener det er for lite dekning, er å ta kontakt og sende oss tips. Jeg kan ikke huske å ha fått særlig til innspill om dette, så det vil jeg da oppfordre bransjen til å gjøre.

Les også: – Vi kan ikke kaste på havet det gjeldende regelverk og systemer i påvente av at vi har et pågående arbeid

For ordens skyld: Liv Solli Okkenhaug har tidvis fungert som nærmeste leder for iLaks’ journalist i et tidligere vikariat i BT.