Krass kritikk av Lerøy Midt i klagesak om laksedød: – Hadde ikke gjort gode nok vurderinger

Nyheter
2522

Hovedkontoret til Mattilsynet opprettholder straffen mot Lerøy Midt etter at 25.000 fisk ble skadet under en avlusingsoperasjon med ferskvann i et anlegg ved Hitra i mai 2016. Oppdrettsselskapet må derfor betale en rekordbot på 1,4 millioner kroner.

Det skriver Adressa.

Under en avlusning med brønnbåten «Havtrans» 21. mai 2016 ble 25.000 fisk hardt skadet. Mattilsynet reagerte på at Lerøy Midt lot den skadde fisken bli i sjøen istedenfor å nødslakte. Selskapet fikk derfor et overtredelsesgebyr på 1,4 millioner kroner, som Lerøy Midt klaget inn for Mattilsynet sentralt i februar 2017.

– Alvorlig brudd
Nå ett år etter klagen ble levert, opprettholdes det knallharde overtredelsesgebyret. Dette er første gang Mattilsynet bruker dette virkemiddelet mot havbruksbruksnæringen.

Mattilsynet sier de ser på saken som et alvorlig brudd.

– Vi gir en så streng straff fordi Lerøy Midt har gitt en for tøff lusebehandling til fisk som ikke var sterk nok til å tåle behandlingen. Mye fisk døde av behandlingen. Når man skal gå i gang med en slik behandling, må man være sikker på at fisken er sterk og frisk nok til å tåle behandlingen. Lerøy Midt hadde ikke gjort gode nok vurderinger på forhånd, sier lederen for seksjon fisk og sjømat i Mattilsynet sentralt, Friede Andersen.

Mattilsynet peker på at Lerøy gjorde en rekke feil, blant annet ved å bruke brønnbåten «Havtrans» som ikke hadde nødvendig utstyr og kompetanse på ferskvannsavlusing. Tilsynet reagerer også på at de ble varslet sent om hendelsen.

Lerøy uenig
Lerøy er uenig i både at gebyret ble gitt, men også størrelsesorden på det. Selskapet skriver i en e-post til Adressa at de vurderer å bringe saken inn for andre instanser.

– Denne hendelsen fra våren 2016, oppsto som følge av en teknisk feil på brønnbåtens system for ferskvannsbehandling og ikke som følge av Lerøy Midt sine systemer eller driftspersonell. Vi har levert utdypende svar på spørsmål fra Mattilsynet og levert dokumentasjon som vi mener peker i retning av en annen konklusjon enn den Mattilsynet har falt ned på her, skriver konserndirektør Stig Nilsen, og understreker at selskapet tar fiskevelferd på største alvor.