Kraftselskap pumpet elv full av luft: – Jeg er redd de har tatt livet av det meste av fisken

Nyheter
1336

Lørdag fløt det mye død fisk i lakseelva Ekso, etter at en feil fra kraftselskapet BKK gjorde at det ble pumpet vann med for høyt luftinnhold ut i elva.

BKK bekrefter hendelsen til Bergens Tidende, og sier årsaken var en rist som var gått tett ved vanninntaket til kraftverket. Kraftverket sugde inn store mengder luft, som turbinen deretter pisket ut i vannet.

– Vi er svært lei oss for det som har hendt. Selv om vi reagerte kjapt, har hendelsen dessverre fått miljøkonsekvenser. Det sier kommunikasjonsrådgiver i BKK, Jarle Hodne, til Bergens Tidende.

Fagkonsulent i Uni Research, Eirik Straume Normann, oppdaget at elva var helt hvit av luftbobler. Elva renner gjennom Eksingedalen i Vaksdal kommune i Hordaland.

– Jeg er redd de har tatt livet av det meste som var av fisk i elva, sier han.

Ifølge Normann fant han sju døde fisker i størrelsen 5-15 cm med synlige luftbobler i skinnet på finnene – et tegn på gassovermetting.

– Dette er en varslet miljøkatastrofe. Helt siden 1980-tallet har forskere advart om faren for gassovermetting fra enkelte typer vannkraftverk, sier forsker Ulrich Pulg ved Uni Research til NRK.

I etterkant er det funnet rundt 37 døde ungfisk.

– Det høres kanskje ikke mye ut, men husk at det er vanskelig å finne død fisk når det er flom. Det meste renner ut i sjøen. Dessuten har fuglene forsynt seg, sier Pulg til Bergens Tidende.

Skadeomfanget skal nå kartlegges, før det blir avgjort om elva skal stenges for fiske. Men BKK opplyser at de har satt igang flere strakstiltak, blant annet måling av luftinnhold og bruk av dykkere eller miniundervannsbåt til å inspirere risten.

Elva stengtes for fiske i 1991, men åpnet igjen da bestanden økte i 2016.